Ezeket látta már?

Torokfájás, torokkaparás - ilyen, amikor allergia áll a háttérben

torokfajas, rekedtseg

Nemcsak légúti fertőzés, hanem nem megfelelően kezelt allergia miatt is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban.

Ennek okairól dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

A szénanátha tünetei

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz: szem- és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemkönnyezés jelentkezhet. Emellett sokan tapasztalnak viszkető, kaparó érzést, esetleg torokfájást is.

A torokviszketés is lehet a szénanátha tünete, ezt a megfelelő allergia elleni készítmény szedésével lehet csökkenteni. Ha az eddigi kezelés nem vált be ez ellen a zavaró tünet ellen, akkor érdemes felkeresni a kezelőorvost, mert az antihisztamin tabletta vagy az orrspray cseréje, új hatóanyag választás segíthet.

Viszkető, fájó torok

A torokviszketés kapcsán, pollenallergiások körében számolni kell a keresztallergia lehetőségével is – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél szájüregi tüneteket – ajakduzzanatot, égő, bizsergő érzést és torokviszketést - okozhat. Ismert keresztallergia a görögdinnye-parlagfű, vagy az alma-nyírfapollen allergia. A keresztallergia nem minden pollenallergiásnál jelentkezik, de akinél igen, figyelni kell a tünetekre és a problémás ételeket javasolt kerülnie.

Torokfájáshoz vezet az elhanyagolt allergia?

Légúti allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, ez okozza az orrdugulást, orrfolyást. Ha ez a gyulladás tartósan fennáll, megfelelő kezelés nélkül krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Ez nem, vagy nem megfelelően kezelt allergia esetén szokott szövődményként jelentkezni.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy ilyen esetben fokozott az orrváladék termelődése, ami a garat irányába csorog. Így folyamatosan ingerli ezt a területet, az érintettek gyakori krákogással próbálják enyhíteni a zavaró tünetet. Hosszabb távon a kezeletlen orrmelléküreg-gyulladás és az orrdugulás miatti orrlégzés egyaránt közrejátszik abban, ha torokfájás is jelentkezik. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet megállapítani a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a hátsó garatfali csorgás okát. Ezzel egy időben a szénanáthás tüneteket is megfelelően kezelni kell, a panaszok megszűnéséhez.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Allergén immunterápia: 10 évre is panaszmentessé tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: Budai Allergiaközpont