Ezeket látta már?

Hirdetés

6 megdöbbentő dolog, amelyet az alvás hiánya okoz (x)

Az alvás hiánya testnek és léleknek is ártalmas

Az alvászavar a második leggyakoribb ok, amivel a háziorvoshoz fordulunk. Az elmúlt egy évben átélt bizonytalanság és a bezártság miatt pedig tovább nőtt azoknak a száma, akik éjszakánként ébren forgolódnak az ágyban. Az alvás hiánya számtalan problémát okoz, ezért nagyon fontos, hogy mindig megfelelően kipihenjük magunkat!

Ha folyamatosan keveset alszunk, annak a mentális egészségünk és a szervezetünk látja kárát. Kezdetben csak annyit veszünk észre, hogy folyton ásítozunk, fáradtak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, majd idővel labilisabbá válunk. Az alvás hiánya számtalan egészségügyi problémát okozhat.

1. Könnyebben leszünk betegek. Ha nem alszunk eleget, idővel az immunrendszerünk legyengül és már nem tudja hatékonyan felvenni a harcot a szervezetünket ostromló vírusokkal és baktériumokkal. Ezért a megszokottnál sokkal könnyebben lehetünk betegek, és a gyógyulási folyamat is tovább tarthat. Akik napi öt óránál kevesebbet alszanak, azok négyszer nagyobb eséllyel lesznek náthásak, mint akik rendesen ki tudják pihenni magukat.

2. Hamarabb elhízunk. A kevés alvás miatt az étvágyunkat szabályozó hormonok szintje megváltozik. Az étvágycsökkentő leptin hormoné csökken, az éhségérzetet okozó grelin hormon szintje pedig emelkedik. Ha nem alszunk eleget, sokkal éhesebbé válhatunk, sőt falási rohamok törhetnek ránk, mert több, gyorsan energiát adó szénhidrátot kívánunk, ami elhízáshoz vezethet.

3. Csökken a libidó. A kutatások szerint az alváshiány miatt csökken a férfiak tesztoszteronszintje, emiatt pedig kevésbé vágynak az intimitásra. Kialvatlanul mindenki fáradtabb, és kevés olyan ember van, aki ilyenkor is kedvet kap a szexhez.

4. Sokkal rosszabb lesz a kedvünk. Az alváshiány miatt feszültebbekké válhatunk, és még a legapróbb dolgok is kihozhatnak bennünket a sodrunkból. A kevesebbet alvó emberek a kutatók szerint nehezebben ismerik fel az arckifejezéseket és fenyegetőnek látnak olyan embereket is, akikben nincs ártó szándék.

5. Kiütésessé válhat a bőrünk. A kevesebb alvás hatására a bőrünk kevésbé lesz hidratált és könnyebben öregszik. Több kiütés jelentkezhet az arcunkon.

6. Döntésképtelenné válhatunk. Ha nem alszunk jól, az agyunknak arra a területére, amely a döntések meghozataláért felelős, kevesebb vér jut, ezért lelassul a gondolkodásunk és nehezebben hozunk döntéseket.

Azért, hogy jól aludjunk, mi is sokat tehetünk. Ha régóta nem jön álom a szemünkre, vagy éjszakánként gyakran felébredünk és nem tudunk visszaaludni, válasszunk segítséget a természet patikájából. A három gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazó Sedacur forte nappal oldja a feszültséget, éjjel pedig segít az el- és átalvásban. Hozzászokni nem lehet és függőséget sem okoz. Nincs negatív hatással sem a napközbeni koncentrációra, sem az autóvezetéshez szükséges készségekre. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária