Ezeket látta már?

Így lehet rájönni, ha nem pihentető az alvásunk

fejfájás, alvási apnoé, alvászavar, horkolás

Nem csak a horkolás utalhat alvási apnoéra. Ezeknél a nél tüneteknél gyanakodjon!

A becslések szerint a felnőttek legalább 30-40 százaléka rendszeresen horkol, 15-25 százalékuk pedig habituális horkolónak számít, vagyis szinte minden éjszaka horkol.

Veszélyes a horkolás?

A horkolásnak sok oka lehet, ezek részben teljesen banálisak. Elég annyi, hogy alváskor a beáramló levegő útját valami kisebb-nagyobb mértékben elzárja. Jól ismert jelenség például, hogy valaki akkor horkol, ha náthás, influenzás vagy allergiás. Ilyenkor bedugulhat az orrunk. Azt is sokszor megtapasztalhatjuk, hogy az esti alkoholfogyasztás következménye a horkolás. Az alkoholnak izomlazító hatásai vannak, ami a torok izmait is befolyásolja. Ezek azonban múló problémák, amelyek miatt a legtöbbször nem kell aggódni.

A horkolás azonban súlyosabb betegségek, például az alvási apnoé tünete is lehet. Alvási apnoé esetén az éjszakai pihenés során egy-egy pillanatra leállhat a légzés, mert a garat hátsó részén található izmok túlságosan is ellazulnak, vagyis a felső légutak részben vagy teljesen elzáródnak. Ennek következményeként a vér oxigénszintje csökkenhet, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az alvási apnoé egyik tünete a horkolás, mely jellegzetes „mintázatot” követ. A hangos horkolást ugyanis rövid ideig tartó szünetek szakíthatják meg, melyeket horkantás, ziháló légzés vagy levegő után kapkodás követhet.

Más tünetek is utalhatnak alvási apnoéra, így:

  • nappali álmosság, fáradtság, még akkor is, ha az óra szerint eleget aludtunk, nem forgolódtunk álmatlanul
  • reggeli fejfájás
  • koncentrációs zavarok, memóriaproblémák
  • mellkasi fájdalom
  • hangulatzavarok
  • ha arra ébredünk, hogy a szánk, torkunk nagyon ki van száradva

Az alvási apnoé rizikóját megnöveli a túlsúly. A betegség gyakoribb az idősebb korosztály körében, illetve a férfiaknál. A nőknél az alvási apnoé sokszor nem horkolással jár együtt, hanem álmatlanságot okoz.

Horkolással forduljunk orvoshoz?

Felesleges aggodalmaskodásnak tűnhet, de időnként az életünket is megmentheti, ha a horkolással orvoshoz fordulunk. Szakember segítségével ugyanis időben diagnosztizálható az alvási apnoé, és megelőzhetőek a betegséggel összefüggő egyéb problémák.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Keressük fel az orvosunkat a horkolással, ha a magasabb kockázati csoportba tartozunk (35 év feletti, férfi, túlsúly, dohányzás), ha a horkolás néhány napon belül nem múlik el magától, vagy ha nem tudunk meghatározni okot, ami a horkolást indokolná (nem ittunk alkoholt, nem vagyunk megfázva). Akkor is menjünk orvoshoz, ha házi módszerekkel, például az alvási pozíció megváltoztatásával vagy párásítással sem szűnnek meg a horkolásos panaszok. A krónikus fáradtság, az álmatlanság, az állandó napközbeni álmosság is indok lehet a kivizsgálásra. Akkor is érdemes szakemberrel konzultálni, ha a családtagjaink, partnerünk panaszkodik a nagyon hangos, szinte elviselhetetlen horkolásunkra, melyet akár egy másik szobában is hallani lehet!

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Átaludta az éjszakát, mégis fáradt? Ez lehet az oka

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#horkolás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához