Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Lehet tenni az időeltolódás okozta jet-lag ellen?

jetlag-nyito

Az időeltolódás okozta jet-lag kellemetlen hatása, hogy a biológiai óránk nagyon rövid idő alatt jelentősen eltolódik, különösen a Japánba vagy az amerikai kontinensre utazók körében. Az időzónák átlépése pedig alvászavarokat, koncentrációs nehézségeket és ingerlékenységet okoz. Mivel lehet megelőzni, kezelni a jet-laget?

Manapság repülővel néhány óra alatt akár a világ másik felére is eljuthatunk. Ez azonban a cirkadián ritmusunk zavarát is okozza. A saját belső biológiai óránk – mely többek között az elalvást és az ébredést is szabályozza – igazodik ahhoz az időzónához, amelyben élünk, vagyis általában akkor ébredünk fel, amikor kezd világosodni, és akkor álmosodunk el, amikor sötét lesz.

Ez azonban az új időzónában egyszerűen máskor történik meg, vagyis a szervezetünk normális, megszokott ritmusa felbomlik.

Az, hogy mennyi idő alatt "állunk át", vagyis igazodunk az új időzónához, több dologtól függ, többek között például az utazás irányától vagy attól, hogy milyen messze megyünk, és természetesen az egyéni jellegzetességektől is.

A jet-lag legjellegzetesebb tünete az alvászavar: nehezebben alszunk el, az alvásunk nyugtalan és nem elég pihentető, reggel pedig vagy túlságosan korán ébredünk fel, vagy alig bírunk kimászni az ágyból.

Emellett megtapasztalhatunk ingerlékenységet, idegességet, fáradékonyságot, a kognitív képességek zavarait is. A jet-lag az emésztésünkre is hatással van, étvágytalanságot, a székelési szokások megváltozását vagy székrekedést is okozhat.

Nyereményjáték! Vigye haza az értékes ajándékcsomagok egyikét - Kattintson!

Hogyan kezelhető a jet-lag?

  • Utazás előtt

Ha tehetjük, már utazás előtt néhány nappal kezdjük el fokozatosan "átállítani" a belső óránkat: attól függően, hogy melyik irányba utazunk, feküdjünk le legalább egy órával előbb vagy később.

  • A repülőn

Igyunk elegendő vizet, de az alkoholtól és a koffeintartalmú italoktól tartózkodjunk, ezek ugyanis élénkítő hatással vannak a szervezetünkre, és még jobban megzavarhatják a cirkadián ritmusunkat. Ügyeljünk arra is, hogy mit eszünk, illetve, hogy mikor. Már otthon próbáljuk meg "eltolni" az étkezések idejét, és fogyasszunk könnyű, kímélő fogásokat. A repülőgépen csak akkor próbáljunk meg aludni, ha az utazás ideje a célország éjszakai óráiba esik.

  • Landolás után

Ha érkezéskor nappal van az adott országban, mindenképpen menjünk ki a szabadba, igyekezzünk annyi időt a természetes fényben tölteni, amennyit csak lehet. A természetes fény szintén segíthet átállítani a biológiai óránkat, és az új időzónához igazítani a melatonin termelődését.

Pótoljuk a melatonint – már otthon!

A jet-lag megelőzésére, illetve kezelésére az egyik leghatékonyabb szer a melatonin. Ez a hormon felelős az elálmosodásért, illetve az ébredését, a termelődése pedig elsősorban a szervezetünket érő fénytől függ. Melatonin szedésével tulajdonképpen "újraindíthatjuk" a belső óránkat, vagyis a tabletták szedésével az új időzónához igazíthatjuk az elálmosodás idejét. A melatonint érdemes néhány nappal az utazás előtt elkezdeni szedni.

Ne feledjük, hogy nemcsak akkor tapasztalhatjuk meg a jet-laget, amikor az idegen országba érkezünk, hanem akkor is, mikor hazatérünk! Vagyis, a fényterápia, illetve a melatonin abban is a segítségünkre lehet, hogy a szervezetünk visszaálljon a megszokott időzónánkhoz.

Nem tud elaludni? Alvászavara van? Segíthet a melatonin, nézze meg, hogyan kell szedni!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Figyelem! Forrás: EgészségKalauz
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához