Ezeket látta már?

Az immunrendszer természetes gátlása: légzőgyakorlatokkal és jeges fürdővel?

2015.06.15. Módosítva: 2015.11.04.

Ha szervezetünkben túl "erős" az immunválasz, autoimmun betegségek alakulhatnak ki, mint amilyen pl. a rheumatoid arthritis. A kutatók általában úgy vélik, hogy az immunválaszunk nem kontrollálható, befolyásolható, de egy újabb vizsgálat talált néhány természetes módszert, amely változtathatja immunválaszunk minőségét. Lássuk, melyek ezek!

A hollandiai Radboud egyetem kutatói szerint a meditáció, légzőgyakorlatok és a hideg-expozíció (konkrétan pl. a jeges fürdő vagy hidegkamra) alkalmazása aktiválja a szervezet vegetatív idegrendszerét, ugyanakkor az immunrendszer működését csökkenti, elnyomja.

Az immunrendszer természetes gátlása: légzőgyakorlatokkal és jeges fürdővel?

Élő példa: Iceman, a jégember...

Iceman, azaz Wim Hof

A holland fenegyerek mottója ez volt: "többet meg tudunk tenni, mint ami elképzelhető...!" Hof úgy vélte, hogy képes befolyásolni (az egyébként akaratunktól függetlenül működő) vegetatív idegrendszerét, és máig ő tartja a jégbe merülések világrekordját. A holland egyetem Hof sikerén felbuzdulva felkérte őt, hogy vegyen részt egy vizsgálatban 2011-ben. A vizsgálat lényege az volt, hogy amíg Hof a szokásos gyakorlatait végezte, beadtak számára egy injekciós endotoxint.

Az endotoxin elölt baktériumokból álló elegy (egyébként ártalmatlan). Becsapja lényegében a szervezetet, mivel az illetőnél lázzal, fejfájással járó tüneteket vált ki. Peter Pickkers, intenzív terápiás professzor, a vizsgálat vezetője szerint ez alkalmas módszer lehet a humán immunrendszer működésének vizsgálatára.

A vizsgálók meglepődve tapasztalták, hogy Hof szervezetében kb. fele annyi volt a gyulladásos fehérjék mennyisége, mint egészséges önkénteseken. Ráadásul Hofnál nem észleltek influenzaszerű tüneteket.

Az eredményeken kellően meglepődött kutatók ezután végeztek egy nyomon követéses vizsgálatot is, 24 férfi önkéntesen. Két csoportra osztották őket, az egyiknél 10 napos meditációt, légzőgyakorlatokat (ciklikus gyors belégzés, majd légzésvisszatartás) és hideg-expozíciót (hideg vízbe merülés) alkalmaztak. A kontroll csoport egyik kezelésben sem részesült.

Ezt követően minden résztvevő megkapta az endotoxin injekciót. Hogyan reagáltak az önkéntesek?

A fenti gyakorlatokon végzők esetén több adrenalin termelődött a megtanult technikák révén. Az adrenalin a vegetatív idegrendszer nagyobb aktivitása esetén szabadul fel, és elnyomja az immunválaszt.

Lényegében ugyanazt tapasztalták kiterjesztett módon, mint Hof esetén, az immunválaszt adó fehérjék száma lecsökkent, így az immunválasz is mérséklődött. Ugyanakkor kevesebb volt az influenzaszerű tünetek száma is.

Gyulladásos betegségek

A kutatók szerint ez a néhány vizsgálat hasznos tapasztalatokkal járt a gyulladásos, állandó gyulladással járó krónikus betegségeket illetően.

Ha pl. csak a rheumatikus betegségeket tekintjük, tehát konkrétan az RA-t (rheumatoid arthritis), az USA-ban több millióra tehető a betegek száma, a kórkép érinti az ízületeket, izmokat, csontokat, esetleg belszerveket is. A "rheumás betegségek" gyűjtőfogalom alá mintegy 100-féle állapot tartozik (RA, lupusz vagy SLE, köszvény, szkleroderma, gyermekkori arthritis, Sjögren-szindróma stb.), azaz az autoimmun betegségek egy része.

Nem mondunk semmi újat azzal, hogy az RA és más rheumatikus betegségek, a velük járó fájdalom, fogyaték mennyire rontja az életminőséget. Ezért is érdekes, és hosszú távon hasznos lehet a kutatók megfigyelése, új metodika alakulhat ki mindebből az autoimmun eredetű betegségek kezelésére. .

Eredeti cikk: Kox M, van Eijk LT, Zwaag J, et al. Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans. PNAS. 2015.

http://www.medicaldaily.com/natural-inflammation-treatment-breathing-exercises-and-ice-baths-may-quell-immune-337890

Forrás: Sajtóközlemény