Ezeket látta már?

Az étcsokoládé segíti az intermittáló sántítás javulását

Betegségek
2014. július 04. 09:55
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Az étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni - derítették ki a római Sapienza Egyetem kutatói.

Perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban az olasz szakemberek kimutatták, hogy étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevők nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni.

ver-erekben-d00000CB04d64333de403

Forrás: MTI


A betegség orvosi neve a claudicatio intermittens, azaz intermittáló (időszakos) sántÍtás. Nevezik "kirakatnéző betegségnek" is, hiszen időről-időre meg kell állni az illetőnek az igen erős lábfájdalom miatt. (a szerk.)

Ebben a betegségben beszűkülnek a láb perifériás vénái, és hatással lehet a has, a kezek és a fej vérellátására is. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben.

A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nő - 60 és 78 év közötti betegek - segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után, ám ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. Az Amerikai Szívtársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban a kutatók úgy vélték, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt során használt étcsokoládé 85 százalékos kakaótartalmú volt, azaz igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30 százalék alatti volt a kakaótartalma, azaz kevesebb polifenolt tartalmazott.

Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig és 11 százalékkal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során. Sem a távolság, sem az idő nem javult, ha tejcsokoládét ettek.

Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt - idézte Lorenzo Loffredót, a római egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a brit lap.

A nitrogén-monoxid szintje, mely összefüggésben van a jobb véráramlással, magasabb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. (A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtmozgásban, sejtlélegzésben.)

Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a magasabb nitrogén-monoxidszint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretű hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni eredményeiket.

www.telegraph.co.uk/health/10942402/Why-a-bar-of-dark-chocolate-could-put-a-spring-in-your-step

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # érbetegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés