Ezeket látta már?

Bőrrák, anyajegy vagy növedék? Így derítheti ki!

anyajegy, növedék kölönbség bőrrák tünet

Anyajegy eltávolításra sor kerülhet esztétikai okok miatt és azért is, mert a bőrgyógyász rosszindulatúság gyanúját veti fel az anyajegyszűrés során.

Szövettan azonban mindenképpen készül, hiszen ahogyan arra dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze felhívta a figyelmet, minden eltávolított szövet esetén fontos megbizonyosodni arról, nem daganatos elváltozásról van-e szó.

A szövettan elvégzéséről a szakorvos dönt

A szövettan az a speciális vizsgálati eljárás, amely során a testből eltávolított szövetet aprólékos vizsgálatnak veti alá egy szakképzett orvos, a patológus. Ez azért fontos, mert legyen szó bármilyen gyanús anyajegyről, szemmel nem állapítható meg, hogy valóban rosszindulatú-e az, vagy sem. Ugyanez igaz az ártalmatlannak tűnő, semmilyen feltűnő jegyet nem mutató anyajegyekre is, amelyeknél szintén fontos kizárni vagy megerősíteni a rosszindulatúság jelenlétét.

A vizsgálat után a patológus leletet készít az eltávolított szövetről, amelyben többek közt leírja magát a diagnózist, vagyis hogy jóindulatú képletből származik-e a minta vagy esetleg bőrdaganatból. Ez utóbbi esetben azt is rögzíti, milyen típusú bőrrákról – például melanómáról, basaliomáról vagy másról – lehet-e szó.

Ugyancsak szerepel a leletben, hogy vertikálisan vagy horizontálisan terjed-e a képlet, és bőrdaganat esetén megjelöli, milyen stádiumú az. A Breslow-érték azt jelzi, hogy hány milliméter mély a daganat, 0,75 mm alatt még jó eséllyel kezelhető a tumor. Szó van még továbbá az esetleges áttétekről, a fekélyesedés stádiumáról, és ha a patológus úgy látja, hogy a daganat már kiterjedtebb, mint a kimetszett rész, arra is javaslatot tesz, milyen szélességben kellene eltávolítani azt.

Az anyajegy eltávolítás legbiztonságosabb módja a kimetszés

- Az anyajegyek eltávolításakor a legfontosabb szempont, hogy ha rosszindulatúság gyanúja merült fel, mindenképpen elkészülhessen a szövettani vizsgálat. Ennek érdekében a legbiztonságosabb módszer a szikével történő sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metsszük ki, majd automatikusan szövettani vizsgálatra küldjük – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze. – Ha nem bőrrák gyanúja indokolja a kimetszést, hanem esztétikai szempontok, lézerrel is el lehet távolítani az anyajegyet. Megfelelő eljárással és kellő méretben történő lézeres eltávolítás után ugyanis szintén van esély a szövettanra.

Eltűnik-e a heg az anyajegy levétel után?

Az anyajegy levételről tudni kell, hogy még az esztétikai okból, lézerrel végzett eltávolítás után is marad bizonyos heg. A daganat gyanú miatti sebészi kimetszésnél pedig szintén fontos szempont a lehető legszebb végeredmény – bár természetesen elsődleges az egészség. Ilyen esetben a sebész babérlevél alakú metszés után varrja össze a sebet. Majd a még szebb végeredmény érdekében egy vékony plasztikai csíkkal is leragasztja.

A varratok eltávolítása, vagyis 1-3 hét múlva már láthatóak a gyógyulás jelei, de a terület még hónapokig enyhén gyulladtnak tűnhet. A végleges állapot körülbelül egy év alatt alakul ki.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Spinalioma, basalioma és melanoma: melyik bőrrák képezhet áttétet?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrdaganat

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához