Ezeket látta már?

Az övsömör tünetei és kezelése

övsömör, koronavírus oltás, covid19, Varicella Zoster

A bőrön megjelenő, fájdalmas hólyagok, kiütéseket fedezett fel? Az övsömör – herpes zoster – egy fertőző betegség, melyet a bárányhimlőért is felelős vírus okoz, és főként az idősebbeket érinti.

Az övsömör oka

A varicella-zoster a herpeszvírusok közé tartozó kórokozó, mely a bárányhimlőért és az övsömörért egyaránt felelős. A bárányhimlő egy igen fertőző gyermekkori betegség; azonban a vírus még akkor is a szervezetünkben marad, ha már meggyógyultunk.

A vírus az idegdúcokban "megbújhat", és évekig, sőt akár évtizedekig is inaktív maradhat. Aktiválódása okozza az övsömört: a vírus az idegeken keresztül a bőrt támadja meg és fájdalmas hólyagokat okoz.

Annak ellenére, hogy az övsömört a fertőző betegségek között tartják számon, az övsömört nem "kaphatjuk el" másoktól. Ha valaki nem volt még bárányhimlős, akkor az övsömörös hólyagokból származó folyadék következményeként "csak" a bárányhimlő alakulhat ki nála. Az övsömör fellángolása nem függ a külső tényezőktől.

Az övsömör tünetei

Első tünetek: láz, fejfájás, általános rosszullét és rosszkedv.

Későbbi tünetek: viszketés, égető fájdalom, zsibbadás és bizsergés, vagy a bőr túlérzékenysége jelentkezhet.

Egy héten belül: piros, bőrből kiemelkedő kiütések jelennek meg, leggyakrabban a törzsön. Az érintett idegek elhelyezkedése miatt könnyen előfordulhat, hogy a kiütések "csíkban" (övszerűen) láthatóak a test egyik oldalán. Mivel a vírus az idegeken keresztül "utazik" a bőrhöz, nemcsak a törzsünk lehet érintett: az övsömör az arcot, a szemek, a fülek vagy a száj környékét is megtámadhatja.

Egy hét után: a kiütésekből később folyadékkal teli hólyagok lesznek, majd 8-10 napon belül ezeken keményebb var alakul ki. A kellemetlen, viszkető bőrtünetek mellett igen erős fájdalom is jelentkezhet. A legtöbb esetben a hegek maguktól leesnek, a sebek nyom nélkül meggyógyulnak.

Az övsömör lehetséges szövődményei

Betegek nagyjából 10-15 százalékát érinti: az úgynevezett posztherpeszes neuralgia (posztherpeszes fájdalom) legalább három hónapig tart, de akár évekig is elhúzódhat, és gyakran rendkívül intenzív. Ráadásul minél idősebb valaki, annál erősebb lehet a fájdalma.

A fájdalom oka az idegek sérülése, és általában ott érezhető, ahol korábban a kiütések voltak. A posztherpeszes neuralgia általában fájdalomcsillapítókkal kezelhető, a legtöbb esetben néhány éven belül elmúlik, de sajnos előfordulhat, hogy valakinek élete végéig együtt kell élnie a fájdalommal.

Az övsömör ritkább szövődményei között találhatjuk a bakteriális felülfertőződést és az izomgyengeséget (esetenként az ideiglenes izombénulást). A szemet, illetve a szem környékét érintő övsömört különösen fontos kezelni, illetve a kezelést minél korábban megkezdeni, mert a betegség visszafordíthatatlanul károsíthatja a látást.

Az övsömör kezelése

Mivel az övsömör vírusos eredetű fertőzés, a gyógyszeres kezelést a tünetek enyhítésére, a fájdalom csillapítására alkalmazzák. Esetenként a szakorvos antivirális szert is javasolhat, ez általában meggyorsítja a betegség lefolyását. A kiütések és a fájdalom általában egy hónapig tart.

Olvasson tovább, hogy megtudjon még többet a bőrbetegségekről!

Megelőzhető az övsömör?

Az övsömör csak azoknál alakulhat ki, akik korábban már átestek a bárányhimlőn, közülük is minden harmadik embernél aktiválódhat az övsömört okozó vírus. Az övsömör a legtöbbször az idősebbek betegsége, 50 év alattiakat ritkábban érint. A betegség kialakulásának rizikóját növeli a legyengült immunrendszer és a stressz, valamint bizonyos gyógyszerek és krónikus betegségek is.

Meglepő módon azoknál a felnőtteknél ritkább az övsömör, akik gyakrabban "találkozhatnak" bárányhimlős gyermekekkel, ilyenkor ugyanis az immunrendszerünket újra "megerősíti" a varicella-zoster vírussal való kontaktus.

Az övsömör ellen létezik védőoltás, mely legalább három évre nyújt védettséget. Rendkívül ritkán fordul elő, hogy valakinél többször (két-, esetleg három alkalommal) is kialakuljon az övsömör.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához