Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Barna foltok a bőrön: így kezelhetjük a hiperpigmentációt otthon

A hiperpigmentáció a fiatalokat és az időseket is érinti

A bőrgyógyászok lokalizált hiperpigmentációnak nevezik az arcbőrön megjelenő sötét foltokat. Számtalan tényező kiválthatja őket: a szennyezett légkör, a túlzott napsugárzás, az idő múlása, a várandósság, az akne utáni hegesedés, a hormonális egyensúly felborulása vagy a genetikai hajlam.

Mi okozza a sötét foltok megjelenését?

A foltok elsődleges kiváltó oka minden esetben a rendellenes melanintermelés, ugyanis a melanin felel a bőrön megjelenő sötétebb foltokért. A melanin fontos szerepet játszik a bőrszín meghatározásában, legyen szó fehér vagy rózsaszín, olívazöld vagy sötétbarna árnyalatokról. A napfény UV-sugarainak hatására elindul a melanintermelés, ennek hatására a melanintartalmú sejtek „befestik” a bőr legfelső rétegét. Tehát a melaninnak köszönhetjük a nyári barnaságot. Azonban előfordul, hogy néhány melanocita nem áll le a termeléssel, és folyamatosan nagy mennyiségű melanint állít elő. A rendellenesen nagy mennyiségű melanin pedig nem egyenletesen oszlik el a bőrön, hanem sötét foltokba rendeződik, elszórt, úgynevezett hiperpigmentációkba tömörül.

A hiperpigmentáció senkit sem kímél, nőket és férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt megcélozhat, etnikai hovatartozástól függetlenül.

És hogy ne legyen egyszerű dolgunk, a hiperpigmentációnak is több formáját ismerjük, beleértve a melazmát, a gyulladás utáni hiperpigmentációt (PIH) és a napfoltokat. Ezért javasolják a bőrgyógyászok és a kozmetikusok egyhangúan, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Emlékszünk kosztümös filmekre, amelyekben a hölgyek napernyővel közlekedtek és szinte sosem mentek a napra? Ez nemcsak azért volt elterjedt, mert a napbarnított bőrt a földeken dolgozó paraszti réteghez társították, hanem azért is, mert az előkelő nők tudták, hogy az érintetlen, szép fehér bőrt úgy tarthatják meg a legjobban, ha az árnyékban maradnak. Ma már a barna bőr a divat, és szerencsére megannyi fényvédő krém közül választhatunk, ám a túlzásba vitt napozással és szoláriumozással a napfoltok kialakulását igencsak felgyorsítjuk.

Napfolt, öregségi folt, pigmentfolt: mit értünk alatta?

Egy és ugyanaz a probléma, tudományos nevük lentigines solares, gyakran viszont csak napfoltoknak vagy öregségi foltoknak, pigmentfoltnak nevezzük őket. Ezek a hiperpigmentációs foltok a napfény érte területeken, pl. a kézfejen, a vállon, a mellkason, az arcon és a karon fordulhatnak elő. Ahogy idősödünk, egyre nagyobbak lesznek, és a számuk is megnő. Sőt! A hiperpigmentáció azokon a területeken is előfordulhat, ahol a bőr dörzsölődésnek van kitéve, például gyantázás vagy különböző ruhaneműkkel való érintkezés során.

Hogyan halványíthatjuk a pigmentfoltokat?

Egyes bőrgyógyászati kezelések hatásosak lehetnek a már meglévő elszíneződések csökkentésére, hisz már számos módszer létezik a helyi lokális készítményektől kezdve a hámlasztáson keresztül egészen a fényterápiáig. A kezelések eredménye változó. Mindegyik a bőrirritáció és a foltok újbóli megjelenésének kockázatával jár. A legtöbb esetben a bőrgyógyászati kezeléseket egy éven belül csak korlátozott ideig lehet elvégezni a kellemetlen mellékhatások csökkentése végett. Ugyanakkor ezeken a rövid periódusokon kívül a páciensek szeretnék meghosszabbítani a kezelés eredményét és elkerülni a foltok kiújulását.

Pigmentbio termékcsalád a Biodermától Pigmentbio termékcsalád a Biodermától Forrás: bioderma

Van-e esetleg más, otthon is alkalmazható megoldás pigmentfoltra?

Akik nem szeretnének bőrgyógyászati kezelésekre járni a hiperpigmentáció miatt, vagy előbb otthon halványítanák a napfoltokat, azoknak ajánlott a Bioderma által megtervezett otthoni kozmetikai kezelést kipróbálni.

A kifejezetten hiperpigmentációra kifejlesztett Bioderma Pigmentbio termékcsaládja az arc-és test bármely részén előforduló foltokra megoldást jelenthet. A bőr világosítása érdekében a tisztítástól az ápolásig felépített program része a világosító tisztító, a Pigmentbio Habzó krémlemosó, a Pigmentbio Nappali krém SPF 50+, az éjszakai rutinhoz tartozó Éjszakai Regeneráló krém és C-Vitamin tartalmú C-Koncentrátum. Intim, dörzsölésnek kitett, elszíneződött területekre pedig a Pigmentbio Krém érzékeny területekre készítmény kínál megoldást. A program akár önmagában, egyéb bőrgyógyászati kezeléssel együtt, vagy annak utókezeléseként is végezhető.

Forrás: egeszsegkalauz.hu