Ezeket látta már?

Leég, ahelyett hogy lebarnulna? Tudja meg, melyik típusba tartozik a Fitzpatrick-skálán!

Fitzpatrick-skála, napégés, leégés, napozás, bőrrák, melanin

Tesztelje le a bőrgyógyászok által létrehozott Fitzpatrick-skálán, hogy mennyire veszélyezteti a napégés, és nézze meg azt is, mennyi időt tölthet a napon.

A napégést gyakran elbagatellizáljuk és csak egy apró mellékhatásként kezeljük nyaralás közben, ugyanakkor az USA-ban évente több mint 5,4 millió nem melanomás bőrrákos beteget kezelnek, amely megbetegedések 90 százalékát az ultraibolya(UV) sugárzás okozza.

Melanin: a természetes fényvédő

Mindez a folyamat a melaninnál és az UV-sugaraknál kezdődik, amely napfény és szolárium használat közben egyaránt veszélyeztet minket, ezek a sugarak ugyanis a DNS-t károsítva idézik elő a sejtek pusztulását. Amikor napfénynek vagyunk kitéve, bőrünk több melanint termel, hogy alsó rétegeit megóvja a károsodástól, emiatt válunk napbarnítottá, vagy éppen vörössé, attól függően milyen károsodást szenvedett bőrünk.

A melanin egy természetes fényvédő, amely napsütés esetén aktiválódik, így próbálja megvédeni a sejteket a károktól – mondja Gary Chuang dermatológus professzor. A melanin határozza meg a bőrszínt is.

A világosabb bőrűek kevés melaninnal rendelkeznek, míg a sötétebb bőrűek sokkal többel. Egyéni bőrtípusunk adja meg tehát, hogy mennyi időt tölthetünk el a napon égés nélkül. A dermatológusok a Fitzpatrick-skálát dolgozták ki arra, hogy meghatározzák ki mennyire veszélyeztetett napégés esetén.

A Fitzpatrick-skála:

  • 1-es típus: mindig leég és sosem barnul. Ők általában a vörös hajúak és a platina szőkék. Ezek az emberek 12-es UV indexnél maximum 5,85 percet tölthetnek a napon leégés nélkül.
  • 2-es típus: könnyen égnek le, de nehezen barnulnak. Leggyakrabban szőkék és kék szeműek
  • 3-as típus: bőrük ritkán ég le, könnyen barnulnak. Ezek az emberek általában barna- vagy fekete hajúak és barna szeműek.
  • 4-es típus: néha leéghetnek, könnyen barnulnak. Általában a népesség mediterrán, spanyol részén, illetve Indiában jellemző.
  • 5-ös típus: sötétbarna típusú bőr, amely soha nem ég le, illetve könnyen barnul. Ez a típus szintén Indiában, illetve Észak-Afrikában fordul elő leggyakrabban.
  • 6-os típus: olyan bőr, amely sok melanint tartalmaz és nem ég le. Ez a bőrtípus is könnyen barnul, de a bőr alapárnyalata miatt már nehezen vehető észre a változás.

A napégés tünetei

A napégés tünetei jellemzően néhány órával később észlelhetőek, ezeket valószínűleg már mindannyian jól ismerjük, úgy mint forró, pirosas bőr, amely érintésre érzékeny, esetenként duzzanat is kialakulhat rajta.

Fontos felismerni, hogy mikor beszélünk másodfokú égési sérülésről, ilyenkor ugyanis folyadékkal telt részek keletkeznek, így próbálja a szervezet hűteni önmagát. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni az esetleges fájdalmak csillapítása miatt is. Leégés azonban nem csak bőrünkön, szemünkön is keletkezhet, ami legalább ennyire fájdalmas.

Napégés kezelése otthon

Érdemes tehát azonnal megkezdeni az esetleges kezelést és tartózkodni a napfénytől. Áztassuk bőrünket hideg vízbe, majd utána töröljük szárazra, de ne teljesen. Ezután érdemes hidratálószert is használnunk, amely megakadályozza az ilyenkor még kellemetlenebb szárazság érzetet.

Fogyasszunk bőségesen folyadékot és ne próbáljuk meg leszedni az elhalt bőrt, engedjük, hogy magától essen le, illetve a patikában vásároljunk hidrokortizon krémet, esetleg ibuprofén hatóanyagú fájdalomcsillapítót.

A legfontosabb tanács ugyanakkor az, hogy előzzük meg a káros sugarakat napvédő krémmel, kalappal, használjunk megfelelő napszemüveget és ne felejtsük el 2 óránként megismételni a napvédő szer használatát.

Csecsemők, gyermekek fényvédelme

A csecsemők és a gyermekek bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké, és könnyebben leéghetnek.

A fényvédő krémek használata 6 hónaposnál fiatalabb kisbabák számára nem ajánlott. A legjobb tanács az, hogy a csecsemőket távol kell tartani a direkt napsugárzástól, hogy elkerüljük a leégést. Megoldást jelenthetnek az UV-védelemmel ellátott ruhadarabok is.

Gyerekeknek olyan fényvédő krémet érdemes beszerezni, amelyet érzékeny bőrűeknek javasolnak, de manapság már vannak kifejezetten gyermekeknek szánt fényvédő krémek is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napégés otthoni kezelése: ezeket a dolgokat kerülje el, mert csak rosszabb lesz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

napégés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához