Ezeket látta már?

Piros kiütések, viszketés: ezt a parazitát a tömegközlekedésen is összeszedheti

piros kiütés viszketés rüh parazita élősködő tömegközlekedés

Ne gondolja, hogy ez a betegség csak azokat érinti, akik nem tisztálkodnak megfelelően. Bárki hazaviheti, aki tömegközlekedik.

A rühesség egy nehezen gyógyuló, kellemetlen betegség, melyet a bőrön megtelepedő és elszaporodó atkák okoznak. Gyakran érinti a gyermekeket, illetve a legyengült immunrendszerű embereket, de az egészséges felnőttek sincsenek teljes biztonságban.

A rühességet atka okozza

A rühesség évezredek óta ismert betegség, melyet egy atka, a Sarcoptes scabiei okoz. Bár más élőlényeket is érinthet, az emberek csak más embertől kaphatják el, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy a rühes kutya vagy macska minket is megtámad.

Az apró élősködők nőstényei befúrják magukat a bőrünk legfelső, elhalt hámsejtekből álló rétegébe, és oda helyezik el a petéiket. A petékből néhány napon belül újabb atkák kelnek ki, melyek akár négy hétig tovább élhetnek a bőrünkben. A rühességre jellemző, rendkívül kellemetlen, intenzív viszketést tulajdonképpen egy, az atkák szervezetében megtalálható fehérjére adott allergiás reakció okozza.

Hogyan fertőzhet a rühesség?

A rühesség fertőző betegség: 10-15 állat elegendő a betegség kialakulásához, és az esetek jelentős részében hosszabb ideig tartó fizikai kontaktus szükséges. Gyakori például, hogy szexuális együttlét során kerülnek át az élősködők egyik emberről a másikra.

De megfertőződhetünk törülközők, ruhadarabok, fésűk, ágyneműk megosztása során is, de akár tömegközlekedésen is, ha előttünk egy olyan személy ült az ülésen, aki rühes. A fertőzéshez elegendő, ha hosszabb ideig, 15-20 percig utazunk az említett ülésen.

A rühesség tünetei

A rühességnek igen jellegzetes tünetei vannak, elsősorban az erős viszketés és a bőrön megjelenő elváltozások, kiütések. A kiütések gyakran kisebb területekre koncentrálódnak, például az ujjak között, a csuklóknál, a könyöknél, a deréktájékon vagy a hónaljnál.

A kiütés mellett a bőrben "mozgó" atkák S-re vagy Z-re emlékeztető vonalakat is hagyhatnak maguk után. A viszketés lassan alakul ki, a fertőződést követő négy-hat héten belül alakul ki, és sajnos a betegség nehezen is gyógyul, a viszketés csak több héttel azután múlik le teljesen, hogy az atkákat kiirtottuk.

A viszketés általában meleg környezetben, illetve éjszaka még intenzívebben jelentkezik, ez pedig a pihenést is befolyásolhatja.

A legyengült immunrendszerű embereknél, a krónikus betegeknél, az idősebbeknél, a mozgásukban korlátozottaknál a rühesség sokkal komolyabb problémákat is okozhat: a kiütések az egész testre kiterjedhetnek, az atkák könnyebben, gyorsabban elszaporodhatnak. Egy-egy beteg bőrben akár több millió atka is megtelepedhet, így sokkal könnyebben fertőzhet meg másokat is.

Hogyan kezelhető a rühesség?

A betegség kezelése általában hosszadalmas és nehézkes, mert nemcsak az érintett személy szervezetéből kell kipusztítani az élősködőket, hanem azokat is szükséges kezelni, akik közvetlen kapcsolatban lehettek vele, sőt az otthonukat, környezetüket (pl. a ruhadarabjaikat) is fertőtleníteni kell.

Ez az öt dolog fokozza a rosacea tüneteit - lássuk!

A bőrt általában kenőccsel, krémmel kezelik, ezt azonban az egész testre fel kell vinni, nemcsak azokra a területekre, ahol a kiütések megjelentek, és legalább 8 órán keresztül a bőrön kell hagyni. A viszketést szájon át szedhető gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszket a bőröm? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

viszketés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához