Ezeket látta már?

Az inzulin felfedezésének kalandos története

2013.11.15. Módosítva: 2016.02.18.

A Diabétesz Világnapon jelenik meg az „Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története.” című könyv, egy lebilincselő dokumentumregény a milliók életét megmentő inzulin tömeggyártásának 90. évfordulója alkalmából.

90 évvel ezelőtt, 1923. október 15-én került először patikai forgalomba a világ első inzulinkészítménye a Lilly gyógyszergyár munkájának eredményeképpen– amely végre emberek tömegei számára nyújtott reményt a halálos cukorbetegséggel szemben. A 90 éves jubileum alkalmából a Lilly Hungária Kft. és a Sanoma kiadó egy különleges dokumentumregényt jelentetett meg, amely egy kislány valós, megrázó élettörténetén keresztül mutatja be azt a drámai küzdelmet, amely végül az inzulin tömegtermelését lehetővé tette. A könyv bemutatóját a Diabétesz Világnapra, november 14-re időzítették.

Az inzulin felfedezésének kalandos története

A világszerte közel 400 millió ember életét érintő cukorbetegség kezelése még napjainkban is élethosszig tartó gondoskodást igényel, azonban a legmodernebb orvostechnológiai eszközök révén ma már mindenki számára elérhető, hogy megfelelő odafigyeléssel és kitartással teljes értékű életet élhessen. Ahhoz azonban, hogy idáig eljussunk, hosszú utat kellett bejárnia az orvostudománynak és a technológiai fejlesztéseknek.

Egy különleges könyv a felfedezés 90 éves jubileumára

1919-et írunk, amikor a tizenegy éves Elizabeth Hughes-nál gyermekkori, 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálnak. A kislány apja az Egyesült Államok egyik köztiszteletben álló politikusa (később az ország külügyminisztere és a Legfelsőbb Bíróság elnöke) Charles Evans Hughes. A diagnózis gyakorlatilag a halálos ítélettel ér fel. Az akkortájt egyetlen ismert gyógymód - a koplalás – és a betegség következtében a kislány alig 21 kilogrammosra soványodik. Eközben több száz mérfölddel távolabb, a torontói egyetem két tudósa, Frederick Banting és Charles Best felfedezi, hogyan lehet állati eredetű hasnyálmirigyből inzulint kivonni. Ám a tudományos csodát hamarosan karrierféltés, üzleti versengés homályosítja el.

Elizabeth versenyt fut az idővel, hogy leküzdje a halálos kórt, miközben a szer felfedezői kétségbeesetten küzdenek azért, hogy az inzulin nagyüzemi termelését is meg tudják oldani. Hosszú hónapok eredménytelen küszködése után a torontói egyetem igazgatója végül elfogadja egy indianapolisi gyógyszergyár, a Lilly segítségét, és hamarosan történelmi jelentőségű megállapodás születik az ipari méretű gyártást célzó együttműködésről: ez volt az egyik legelső partneri jellegű kapcsolat egy gyógyszergyár és egy oktatási-kutatási intézmény között, amely kifejezetten egy gyógyszer kifejlesztése érdekében jött létre.

Az életmentő kivonat kereskedelmi mennyiségben történő előállításának kihívásával ezután már a cég kutatási csapatának kell szembenéznie, amelyet egy tehetséges és állhatatos kutatóorvos, George B. Walden vezet. Óriási kapacitást mozgósítottak a megoldás megtalálásának érdekében, az ország szinte összes vágóhídjáról Indianapolis-ba szállíttatják a levágott állatok hasnyálmirigyeit. A drámai fordulatokban sem szűkölködő erőfeszítések végül meghozzák eredményüket: Waldennek sikerül olyan továbbfejlesztett tisztítási eljárásokat kidolgoznia, amellyel a betegek számára jól tolerálható, stabil és megbízható készítmény állítható elő.

Elizabeth Hughes az első olyan diabéteszes betegek egyike volt, akik részesülhettek a Lilly inzulinklészítményéből, 1923 végére pedig a gyár már mintegy 60 millió inzulin adagot állított elő.

Thea Cooper és Arthur Ainsberg izgalmas regénye lenyűgöző betekintést nyújt a Nobel-díjas felfedezés titkaiba, egy kislány életébe, aki kis híján belehalt betegségbe, de mégis megérte hét unokája születését.

A Magyar Diabetes Társaság becslése szerint hazánkban mintegy 700 ezer ismert cukorbeteg él. Szakértők szerint legalább ugyanennyien lehetnek még azok, akik nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. A megbetegedések számának növekedésében szerepet játszik az egyelőre még ismeretlen eredetű gyermekkori (1-es típusú) diabétesz gyakoribbá válása, illetve az esetek mintegy 90%-át kitevő 2-es típusú betegség elterjedése. Utóbbi hátterében a helytelen táplálkozás, a fizikai aktivitás mértékének csökkenése, az elhízás és a népesség elöregedése egyértelműen igazolható.

Az idei Diabétesz Világnap mottója: "Óvjuk a jövőnket" – amelynek legfontosabb üzenete, hogy a cukorbetegség elleni küzdelmet már ifjú illetve gyermekkorban kell elkezdeni. Elsősorban a megfelelő tájékoztatás és prevenció révén, mert a fiatalok akkor lesznek fogékonyak és elkötelezettek, ha megértik, milyen veszélyekkel jár a diabétesz, és mit tehetnek ők saját maguk a megelőzés érdekében.

A tájékozottság, a betegséggel való szembenézés és a fegyelmezett együttműködés fontosságát hangsúlyozza Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány megalapítója is. "A cukorbetegség esetében éppen a tudás hiánya okozza a számos tévhit kialakulását, részben ezért hoztam létre 2005-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítványt. A ma használt inzulinok már olyan modern eljárásokkal készülnek, hogy szinte teljes egészében megfelelnek az emberi szervezet által előállított inzulinnak, így kellő odafigyeléssel teljes értékű életet lehet élni diabétesszel is. Sajnos mind a mai napig nem elegendő az emberek ismeretanyaga a cukorbetegségről és annak esetleges szövődményeiről, pedig a cukorbetegségben szenvedőknek jobban oda kellene figyelniük önmagukra, a testük jelzéseire. Folyamatosan figyelniük kell a vércukorszintjüket, de mindezen folyamatok idővel a napi rutin részévé válnak és életük egy sokkal egészségesebb irányt vesz" – fejtette ki Erős Antónia.

Az inzulinkezelés napjainkban

Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó terápiák segítették a cukorbetegség hatékony kezelését. A megfelelő időben elkezdett inzulinkezeléssel ma már az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek esetében is elérhető, hogy a betegek életfunkciói az egészséges szervezethez hasonlóak legyenek, ráadásul a későbbi szövődmények kialakulása is nagymértékben megelőzhető.

"A vércukorszint megemelkedését alapvetően nem érzi a beteg, így a tartósan magas vércukorszint eredményeként a szövődmények észrevétlenül alakulnak ki. Az a diabéteszes beteg, aki betartja az előírásokat (diéta, mozgás, terápiás fegyelem), vércukrát is rendszeresen ellenőrzi, a cukorbetegség szövődményinek kialakulását elkerülheti. Jelen tudásunk szerint a késői szövődmények megelőzésének egyetlen módja, hogy el kell érni az optimális anyagcsere beállítást. A késői szövődmények ugyanis azoknál a betegeknél alakulnak ki, akiknek az anyagcsere-kontrollja nem volt megfelelő. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a korai elváltozások még visszafordíthatók, illetve a romlás lelassítható. Mindenképp lényeges, hogy a szövődmények ne jussanak el ebbe a súlyos fázisba, mert ha ez megtörténik, akkor már nagyon nehéz segíteni." – hangsúlyozta Prof. Dr. Barkai László, a Magyar DiabetesTársaság elnöke.

A múlthoz hasonlóan a Lilly napjainkban is nagy hangsúlyt fektet az új terápiák kifejlesztésére, a még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek legyőzésére irányuló kutatási tevékenységre. Korszerű, teljes körű és egyénre szabott hatékony diabétesz megoldásaival arra törekszik, hogy elősegítse a cukorbetegek megfelelő anyagcsere-kontrollját, és számottevő módon javítsa a betegek életminőségét.

Egy Csepp Világnap – 2013. november 17-én

A Lilly Hungária és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mindenkit sok szeretettel vár a november 17-i ingyenes családi egészségnapon a SYMA csarnokban. A Diabétesz Világnap és az inzulingyártás elindulásának 90 éves évfordulójának alkalmából megrendezésre kerülő Egy Csepp Világnapon bárki ingyenesen részt vehet különféle egészségügyi szűréseken, miközben számos edukációs program, foglalkozás, cukorbeteg klubtalálkozó és egy különleges élményt tartogató, közös Diabétesz Séta is várja az érdeklődőket.

Forrás: Sajtóközlemény