Ezeket látta már?

Cukorbetegség - depresszió - demencia

2011.12.12. Módosítva: 2015.11.04.

Hajlamosíthat a demenciára a depresszió és a cukorbetegség. Az Archives of General Psychiatry orvosi szaklap online változatában megjelent friss tanulmány szerint, ha valaki a kettes típusú cukorbetegsége mellett még depresszióval is küzd, nagy eséllyel fog még egy harmadik problémával, a demenciával is szembesülni.

Dr. Wayne Katon, a tanulmány szerzője beszámolt róla, hogy a cukorbetegség és a demencia közti összefüggésről már korábban is volt fogalmuk, illetve arról is, hogy a cukorbetegség mellé gyakan társul depresszió, de a mostani eredmények ennek fényében is meglepőek.

Cukorbetegség - depresszió - demencia

A vizsgálat során több mint 19 000, 30 és 75 év közötti cukorbeteg kaliforniai lakost figyeltek meg, akiknek egyötödénél volt kimutatható a depresszió is. Miután három-öt éven át követték nyomon a különféle demenciára – többek között az Alzheimer-kórra - való hajlamukat, azt találták, hogy míg a csupán cukorbetegnek csak egy százalékánál jelentkezett a betegség, addig a depresszióval is küzdőknek a két százalékánál.

A kutatók megjegyezték, hogy a cukorbetegek körében a betegség ténye mellett számos egyéb tényező is kiválthatja a depressziót, többek között a szegényes étrend, az ülőmunka vagy a dohányzás, vagyis a depresszió kezelése során a betegeknek és az orvosoknak szorosan együtt kell működniük, hogy a tünetek csökkentésével a demencia kockázatát is elkerülhessék.

Katon szerint a tanulmány legfőbb üzenete, hogy mivel a depresszió kezelésére számos hatékony módszer létezik, ha valaki cukorbetegsége mellett küzd ezzel az állapottal, minél előbb forduljon szakemberhez, hiszen a mentális állapot kezelése éppen olyan fontos, mint a cukorbetegségé.

Dr. Robert Friedland, a Lousville Egyetem munkatársa hozzátette, hogy bár mind a cukorbetegség, mind a demencia genetikai okokra is visszavezethető, mindenki sokat tehet azért, hogy ezeket elkerülje, elsősorban a megfelelő étrend és az elegendő testmozgás az, amely megvédhet bennünket. A tanulmány az Archives of General Psychiatry folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress