Ezeket látta már?

Ezt kell tudni a diabéteszes lábról, és a kezeléséről

Achilles, lábfájás, bokafájdalom

A cukorbetegségnek számos szövődménye ismeretes: a szív- érrendszeri, vesét, idegrendszert és a szemet érintőek elég jól ismertek, sok cikk foglalkozik kezelésük, megelőzésük lehetőségeivel. Nem kevésbé fontos, ám kissé elhanyagolt terület a diabéteszes láb, és kezelése a mindennapokban.

A diabéteszes láb nem ritka szövődmény, a cukorbetegek életében mintegy 10-15%-ban kialakulhat valamikor a betegség során. Oka a romló artériás keringés, mely miatt akadályozottá válik a sebgyógyulás, a lábon fertőzés, fekélyesedés és ún. gangréna alakulhat ki. A cukorbetegek kórházi felvételének majd 50%-ában szerepel a láb fekélyes elváltozása mint kórok.

Az alsó lábszárat érintő amputációk kb. 80%-ában ez a háttérben meghúzódó ok, a diabéteszes láb, a leromlott artériás keringés és a súlyos lábszárfekély. Az artériás keringészavar (mikrovaszkuláris eltérés) miatt szenved kárt a normál sebgyógyulás folyamata, nem képződik az ún. extracelluláris mártrix, a bőr felszíne ezért károsodik jelentős mértékben, ahogy előrehalad a betegség.

Kockázati tényezők

A diabéteszes neuropátia a károsodott artériás keringés, az erek és idegek metabolizmus-zavara mentén jön létre. A végtagokban zsibbadás, érzéstelenség alakulhat ki, fájdalom a lábujjakban, lábfejben, alsó lábszáron. Az érzéketlen részek kisebesednek, felhólyagosodnak. Épp azért mert érzéketlen, amúgy nyomásnak kitett részek, könnyen felülfertőződnek.

Hogyan kezelhető?

A diabéteszes láb és a kialakuló lábszárfekély többoldalú (multi-diszciplináris) megközelítést igényel, a bőrgyógyász, a belgyógyász (diabetológus, esetleg infektológus) és akár a sebész, érsebész együttműködését.

Antibiotikus kezelés szükséges (súlyosabb esetben "masszívabb", erőteljesen ható szerekkel), az artériás keringés javítása, és az ún. debridement, vagyis az elhalt kifekélyesedett részek eltávolítása, a fertőzés felszámolása. Vannak jó eredmények a nitrogénoxid kezeléssel (a szer erős hatású értágító, javul a helyi keringés), valamint fényterápiával (LLLT, lágylaser-kezelés), és a magasnyomású oxigénkezeléssel is.

Megfelelő, időben és helyesen alkalmazott kezeléssel a diabéteszes lábon kialakuló lábszárfekélyek miatti amputációk mintegy 70%-a megelőzhető!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A diabétesz amúgy is állandó figyelmet igényel az orvos és a beteg részéről egyaránt. Igen fontos a kellő lábhigiénia, a sérülések elkerülése, megfelelő zokni, harisnya, cipő viselete. Kényelmes, nem szorító, kisebesedést nem okozó lábbeliket kell mindig viselni. A láb, lábfej tisztán tartása, a megfelelő "pedikűr", a kiszáradás meggátlása lényeges, tehát napi szinten kell karbantartani a lábfejet, lábujjakat stb.

Célszerű a rendszeres, évenkénti lábvizsgálat, mely kiterjed a körmökre, a bőr állapotára, bőrkeményedés stb, a lábhát és belboka mögötti artériák tapintására, esetleg a speciális, hangvillával történő vibrációs vizsgálatra is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség gyógyszeres kezelése: típusonként más természetű hatóanyag szükséges

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához