Ezeket látta már?

Cukorbetegség: elhanyagolta a fekélyét? Ezt tegye!

A higiénia és a kötés rendszeres cserélése kulcskérdés a fekély megfelelő gyógyulásában.

A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye a láb fekélye, ami az amputációk és a halálozás jelentős részéért felelős.

Az ideális a probléma megelőzése lenne, azaz, ha még egészen kezdeti stádiumban szakszerű ellátást kapna a beteg. Sajnos előfordul, hogy az érintett elhanyagolja az állapotát, ami miatt lába, sőt, esetenként az élete veszélybe kerül. Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológus és rehabilitációs szakorvosa minden beteget arra biztat, hogy forduljon orvoshoz, ha a lábán sebet, vagy bármi rendelleneset (bőrpír, duzzanat, a láb,illetve lábujjak formájának megváltozása) tapasztal.

Magas vércukorszint és lábfekély

A tartósan magas vércukorszint számtalan veszélyes szövődményt okozhat. Ilyen többek között a lábon jelentkező fekély. Több oka van annak, hogy a cukorbetegség megnöveli a fekély kialakulásának esélyét. A tartósan magas vércukorszint károsítja az idegeket (ún. neuropathiat okoz) és verőérszűkülethez vezethet- ez utóbbi rontja a végtag vérellátását, megnehezítve a sebek gyógyulását. Nagyobb eséllyel telepednek meg káros mikroorganizmusok is a sebben, amit elősegít az a tény, hogy a kórokozók jobban szaporodnak “cukrosabb környezetben”.

Mindemellett ismeretes a cukorbetegség és az ún. perifériás artériás betegség (Peripheral Arterial Disease) összefüggése. Utóbbi nagyban rontja a láb keringését, ugyanakkor az esetek jelentős részében a jelenlévő neuropátia okozta érzékkiesés miatt az érintett nem is mindig veszi észre, ha esetleg megsérül, így nem is látja el és kezeli megfelelően a keletkezett sebet. A neuropathia emellett a láb fokozódó deformitásához, ennek révén teherviselő képességének megváltozásához vezet. A fekély általában a láb terhelésnek kitett felszínén, a talp elülső részén, az ujjakon és cipő által okozottan a sarkon, a boka környékén alakul ki. Kezdetben általában csak kisebb seb mutatkozik, ami – megfelelő kezelés híján - egyre nő és nem mutat gyógyulási hajlandóságot. Ideális, ha már ekkor orvoshoz fordul a beteg, ugyanis minél előbb kezdik el a kezelést, annál nagyobb az esély a szövődménymentes gyógyulásra. Minél később veszi kezdetét a terápia, a javuláshoz, illetve teljes gyógyuláshoz annál több idő és nagyobb munka szükséges. Ráadásul, ha valaki később fordul orvoshoz, növeli az amputáció kockázatát.

Mit lehet tenni, ha elhanyagolta a fekélyt?

Természetesen a fekély bármely stádiumában fel lehet keresni szakembert. Hiba, ha valaki úgy áll hozzá a problémához, hogy szégyell segítséget kérni, mert korábban elhanyagolta az állapotát. Bár előrehaladott stádiumban a fekély kezelés nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe, ám feladni ekkor sem szabad- hívja fel a figyelmet dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológus és rehabiltációs szakorvosa. Hiszen ma már igen korszerű terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyekkel nem csak javítható az életminőség, hanem a végtag amputáció esélye is lényegesen csökkenthető.

Fontos, tudnia a betegnek, hogy a fekély kezeléséhez kezelőorvosa(i) minden javaslatát be kell tartania, hiszen a terápia sikeressége nem csupán a kezelőorvosai felelőssége és érdeke, hanem elsősorban természetesen önmagáéi is. Az otthoni ápolás ugyanis csaknem ugyanolyan fontos: a betegnek oda kell figyelnie a megfelelő higiéniára, a rendszeres kötéscserére (sebtisztításra, fertőtlenítésre, kötszer használatra). A kezeléshez hozzátartozhat a láb tehermentesítése megfelelő segédeszközök révén, és vénás elégtelenség esetén kompressziós terápia is, mely a vérkeringést hivatott javítani. Sajnos ezeket - főleg a kényelmetlenségük okán a betegek egy része elmulasztja, kockáztatva a kezelés eredményességét.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a „diabeteses láb” és fekély kezelése komplex feladat. Csapatmunkát igényel, a sebész/ortopéd/traumatológus szakorvoson és a sebkezelésben jártas asszisztensen kívül szükség lehet még érsebész, angiológus, neurológus, kardiológus, nephrológus ,szemész, belgyógyász, bőrgyógyász szakorvosokra, gyógypedikűrösre, gyógytornászra, gyógyászati segédeszköz technikusra -természetesen a cukorháztartást egyensúlyban tartó diabetológus és dietetikus mellett. Dr. Markotics Attila elmondta, ma már az eddig elmondottakon túl kiegészítő terápiák is rendelkezésre állnak.

Olvasson tovább! Ezekre a vizsgálatokra menjen el, ha cukorbeteg!

Teendők „ diabeteses láb”, illetve fekély esetén

· vércukorszint rendezése

· a végtag keringés vizsgálata

· a végtag beidegzésének vizsgálata

· a lábdeformitás megállapítása

· ha a bőr ép, diagnosztizált neuropathia esetén gyógycipő viselése

· seb vagy fekély képződésekor megfelelő sebellátás és sebkezelés, a végtag

· tehermentesítése segédeszközök révén a seb gyógyulásáig

· amennyiben újonnan – a fekély kapcsán – felfedezett cukorbetegségről van szó,

· belgyógyászati (nephrologiai ), kardiológiai, szemészeti, neurológiai,

· angiológiai, érsebészeti szakvizsgálat és gondozásba vétel

· kiegészítő terápiák

Forrás: Cukorbetegközpont

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához