Ezeket látta már?

Cukorbetegség és vírusfertőzés?

2011.02.07. Módosítva: 2015.11.04.

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg egyes vírusokkal, például náthavírussal, mint egészséges társaik - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

A kutatás eredményeit a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertették.

Cukorbetegség és vírusfertőzés?

Ausztrál kutatók 26 korábban megjelent tanulmányt elemeztek, melyekben a páciensek vér- és székletmintáiban tesztelték az enterovírusoktól származó fehérjéket és genetikai anyagot. Az enterovírusok igen gyakori vírusok, amelyek megfázáshoz vagy influenzaszerű tünetekhez vezetnek, izomfájdalmat, kiütést vagy éppen agyhártyagyulladást okoznak.

A felmérésekbe összesen 4448 embert vontak be, akik között diabétesszel és anélkül élő páciensek is voltak. Az elemzés egyértelmű összefüggést talált a cukorbaj és az enterovírusok jelenléte között, ám nem ok-okozati kapcsolatot. A tanulmány megmutatta, hogy 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg enterovírusokkal, mint egészséges társaik. Az összefüggés jellege tisztázatlan, ezért az eredmények nem tekinthetők bizonyítéknak arra, hogy a diabéteszt enterovírusok okoznák.

A becslések szerint jelenleg 285 millió embernek van cukorbetegsége világszerte, ez a szám 2030-ra 438 millióra emelkedhet. A diabéteszes esetek 90-95 százaléka 2-es típusú, felnőttkori cukorbaj, a többi 1-es típusú és már a gyerekkorban jelentkezik.

Forrás: MTI