Ezeket látta már?

A 2-es típusú cukorbetegségre adott injekció az 1-es típusú betegeken is segíthet?

diabetesz, cukorbetegség, kezelés, inzulin

Habár a vizsgálat kicsi, de az eredmények bíztatók - a szemaglutid hatását vizsgálták.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új kutatásról:

A fogyasztószerként elhíresült, 2. típusú cukorbetegségben alkalmazott szemaglutid injekciók 1. típusú cukorbetegeknél feleslegessé tették az inzulint – ez még csak egy nagyon kis, előzetes vizsgálat, de az eredmény rendkívül figyelemreméltó

Egy, a New England Journal of Medicine amerikai orvosi szaklapban kutatási levélként közzétett jelentésben 10 olyan, 1-es típusú cukorbeteg esetében elemezték a korábban összegyűjtött adatokat, akik elkezdték hetente kapni a szemaglutidot. Három hónappal a kezelés után mindenki abbahagyta az inzulin étkezéssel kapcsolatos használatát. A jelentés szerint hat hónapon belül 10-ből hétnek sikerült teljesen abbahagynia az inzulinkezelést."

Cukorbetegség tünetei gyerekeknél

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha gyermekünkön az alábbi tüneteket észleljük, mert cukorbetegségre utalhat:

  • gyakori vizeletürítés (főként éjszaka)
  • megnövekedett szomjúságérzet
  • fáradtság
  • hirtelen és indokolatlan fogyás
  • nehéz sebgyógyulás
  • szemszárazság, homályos látás

A felsorolt tünetek esetében mindenképp végeztessünk vércukorszint vizsgálatot is, mert sajnos nagyon sok gyermek cukorbetegségére - elsősorban az 1-es típusú diabétesz esetében - csak akkor derül fény, amikor már diabéteszes ketoacidózis alakul ki náluk. Ilyenkor az inzulinhiánynak köszönhetően felborult zsíranyagcsere következtében a ketonok (például az aceton) felszaporodnak a vérben, ami akár tudatzavart, eszméletvesztést okozhat, szélsőséges esetben pedig életveszélyes is lehet.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek éves szinten körülbelül 1-10%-ánál alakul ki ilyen állapot, általában azért, mert ezek a gyermekek nem alkalmazták az inzulint vagy nem megfelelő mennyiségű inzulint kaptak. A ketoacidózis a 2-es típusú cukorbetegség estében ritkán fordul elő, elsősorban inkább tinédzserek, fiatal felnőttek esetében jellemző, akik hirtelen étrendi kihágásokkal felborítják a szénhidrátok és zsírok lebontásának kényes egyensúlyát a szervezetükben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért kell éjjel gyakran wc-re mennem?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó