Ezeket látta már?

A betegségeink kialakulásának sorrendjén is múlhat, meddig élünk

betegség, halál, élet, cukorbetegség

Nem mindegy a krónikus betegségek kialakulásának a sorrendje a várható élettartam szempontjából sem.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, ami a krónikus betegségek kialakulásának sorrendje miként hat az élettartamra:

"A várható élettartam szempontjából nem mindegy, hogy a cukorbetegség, a pszichózis és a pangásos szívelégtelenség milyen sorrendben alakul ki

Megjelent az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy több krónikus betegség kialakulásának sorrendje hogyan befolyásolja az adott személyek várható élettartamát.

Azok az emberek rendelkeztek a legnagyobb a várható élettartam-csökkenéssel (átlagosan körülbelül 13 év), akiknél a cukorbetegség, a pszichózis és a pangásos szívelégtelenség ebben a sorrendben alakult ki.

Azok az emberek, akiknél ugyanezek a betegségek eltérő sorrendben alakultak ki, kevésbé voltak kedvezőtlenül érintettek. Így például egy 50 éves átlagos környezetben élő férfi 10 évnél is nagyobb eltérést tapasztalhat a várható élettartamában, attól függően, hogy a fenti három betegség milyen sorrendben alakul ki.

Viszont például a pszichózissal és cukorbetegséggel diagnosztizált emberek – bármilyen sorrendben – magasabb várható élettartammal rendelkeztek, mint azok, akiknél egyedül pszichózist diagnosztizáltak. Noha első pillantásra meglepő eredmény, ezt érthetővé teszi az, hogy a cukorbetegek rendszeresebben lépjenek kapcsolatba egészségügyi szakemberekkel, ami javíthatja általános egészségi állapotukat."

Mik a cukorbetegség jelei?

Viszketés

Érdemes tudni, hogy ha feltűnően sokszor kínozza a viszketés, az akár cukorbetegséget, vagy rosszul kezelt diabetest is jelezhet, hiszen ha tartósan magas a vércukorszint, akkor fokozódik a vizeletürítés, ami dehidratációt eredményez. Ennek eredménye pedig a feszülő, hámló, viszkető bőr.

Gombák okozta bőrelváltozások

A diabétesz fokozza a fertőződések kockázatát, és ez a gombákra is érvényes. Ekkor elsősorban a hajlatokban, ujjak között, emlők alatt jönnek létre elváltozások, melyek lehetnek sárgás, illetve vörös, viszkető foltok.

Fénylő, vörös göbök, foltok

A cukorbetegség vérellátási zavart okozhat, és emiatt nem ritka, amikor fénylő, vöröses színű göbök, ovális foltok jelennek meg a bőrön. Ez az ún. diabéteszes dermopátia, mely jellemzően az alsó lábszáron fordul elő.

Sötét foltok

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén is előfordulhatnak sötét színű foltok a bőrön, elsősorban a nyakon, tarkón és a hajlatokban (acanthosis nigricans) Ezek az elváltozások olykor viszketnek, és területükön a bőr megvastagszik. Megfigyelések szerint a túlsúly leadásával csökken a panasz.

Vörös orcák

Rubeosis diabetica-nak keresztelt jelenség főleg a fiatalabb cukorbetegekre jellemző, melynek oka a hajszálerek zavara. Ritkább esetben a vörös foltok megjelenthetnek a tenyereken, talpakon is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Extrém fáradtság: van, amikor cukorbetegség áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó