Ezeket látta már?

Cukorbetegség szövődményei: az diabéteszesek felét a szíve viszi el

diabétesz, cukorbetegség, vércukorszint, szív- és érrendszeri betegségek

A cukorbetegeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a szív- és az érrendszer védelmére is.

A diabétesz népbetegségnek tekinthető

Világszerte több, mint 425 millió cukorbeteg van (1) és becslések szerint ebből 212 millió betegnél még nem diagnosztizálták a betegséget. A világ teljes lakosságát tekintve 2045-re a cukorbetegek száma várhatóan 629 millióra nő (1). A betegség leggyakoribb formája a 2-es típusú diabétesz; a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek mintegy 90%-a ebben a típusban szenved (1). Sajnos, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás mind jó táptalaja a cukorbetegség kialakulásának, ezért is inkább a fejlettebb országok lakosságára jellemző ez a betegség.

A cukorbetegséghez számos szövődmény társulhat, amelyeknek következményeként szív- és érrendszeri betegség alakulhat ki. (2; 3) 2017-ben a diabétesz négymillió halálesethez vezetett világszerte (1), amelyek közül a leggyakoribb ok – a halálesetek mintegy fele – a szív- és érrendszeri betegség volt.

A diabétesz típusai

A cukorbetegség olyan krónikus (hosszan tartó, lassú lefolyású) állapot, melynek során a szervezet nem képes megfelelően előállítani vagy felhasználni az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint.

  • Míg az 1-es típusú diabétesz esetén az inzulintermelés károsodik és hosszabb távon az inzulintermelés leáll,
  • addig a 2-es típusúban első lépéseként inzulinrezisztencia alakul ki – a szervezetbe bejuttatott szénhidrát inzulintermelésre serkenti a szervezetet, a sejtek viszont rezisztensekké válnak az inzulinra -, majd hosszabb távon kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Diabétesz kisgyermekkorban

Vannak olyan tipikus tünetek, amelyek előfordulása esetén gyanakodhatunk arra, hogy a gyermek cukorbeteg.

  • 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet az inzulin hiányában nem tudja feldolgozni a cukrot, így megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele mellett is fogyást tapasztalunk.
  • Másik fontos tünet a fokozott folyadékbevitel, az állandó szomjúság, illetve ennek következményeként a gyakori pisilés.
  • További intő jel lehet a szokásos programok, játék, sport során jelentkező, indokolatlan fáradtság – ez azért van így, mert a sejtek nem jutnak hozzá a szervezetbe kerülő cukrokhoz, azaz az energiához.

Ha ezeket a tüneteket észleljük – sajnos kisgyermeknél, csecsemőnél még nehezebb észrevenni egy esetleges diabétesz tüneteit -, azonnal forduljunk orvoshoz, mert a tünetek gyorsan súlyosbodhatnak.

Ha a vizeletvizsgálat és a vérvétel eredményeként bebizonyosodott, hogy a gyermek cukorbeteg, akkor szükséges beállítani a személyre szabott inzulinterápiát, a megfelelő diétát és mozgástervet. A szülőkre nehéz feladat hárul, hiszen el kell magyarázniuk és el kell fogadtatniuk a gyermekkel az étrenddel, napi rutinnal (vércukorszint rendszeres és kötelező mérése, inzulin beadása), a mozgással kapcsolatos változásokat, hiszen a diabétesz kezelése folyamatos odafigyelést igényel.

Mit jelent a prevenció diabétesz esetén?

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén nem beszélhetünk prevencióról, a diabétesznek ezt a típusát az inzulin pótlásával kezelik. Azonban az inzulinrezisztencia – amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának is szoktak nevezni - kialakulása elkerülhető, ha odafigyelünk néhány dologra:

  • helyes táplálkozás (az édességek, finomított szénhidrátok, fehér liszttel készült ételek helyett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása),
  • rendszeres testmozgás (olyan mozgásforma kiválasztása, amelyet rendszeresen, életmódszerűen be tudunk iktatni a mindennapokba, pl. lift helyett lépcsőzés, néhány megálló lesétálása, kocogás a közeli parkban).

Miként lehet csökkenteni a szív- és érrendszer károsodását diabétesz esetén?

A cukorbetegségben szenvedőknél a betegség szövődményeként gyakori, hogy az erek keresztmetszete csökken, rugalmatlanabbá válik, s ez többféle problémát okozhat, attól függően, hogy az érrendszer mely részében jelentkezik a probléma. A szövődmény érintheti a szív- és érrendszert, de a szemet, az idegeket, a vesét is. Ezeket a kockázatokat azonban jelentősen lehet csökkenteni a helyes életmóddal, már kialakult cukorbetegség esetén is.

A riasztó adatok alátámasztják annak fontosságát, hogy a 2-es típusú diabéteszes betegeknek is milyen fontos odafigyelniük a testmozgásra és a táplálkozásra.

  • Míg a mozgásnak a vércukorszint egyensúlyban tartásában van szerepe,
  • addig a jól beállított diétának pedig – amelyben a feldolgozott élelmiszerek, fehér liszttel készült ételek helyett inkább a nyers zöldségek, olajos magvak, halfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek szerepelnek - a megfelelő testsúly fenntartásában.

Emellett fontos a rendszeres kapcsolattartás az orvossal, a betegségben bekövetkezett változások megfigyelése, rögzítése és megbeszélése, mivel a modern terápiás készítmények a szív- és az érrendszer megóvásában is segíthetik a diabéteszes betegeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek lehetnek a cukorbetegség ritka, furcsa jelei a bőrön

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Források:

1 Nemzetközi Diabétesz Alapítvány

2 Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO

3 Szív Világszövetség (World Heart Federation, WHF)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához