Ezeket látta már?

Ezek a cukorbetegség kezelési lehetőségei

cukorbetegség, szívprobléma

Milyen kezelési lehetőségei vannak a cukorbetegségnek, és miért nem elég csak a gyógyszeres terápia?

A diabétesz kezeléséről a legtöbb embernek az inzulininjekciók jutnak az eszébe. Ez azonban általában csak egy a megoldási lehetőségek közül, sokan – kellő odafigyelés mellett – nem szorulnak erre rá.

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség összetett probléma, ennek megfelelően a kezelése is összetett, nagy odafigyelést igényel, mind a beteg, mind a kezelőorvos részéről. Nagyon leegyszerűsítve, a diabétesz a glükózanyagcsere zavara, melynél a vércukorszint rendellenesen magas. A cukorbetegség kezelésénél a cél a vércukorszint kiegyensúlyozása, kellő szinten tartása, a sejtek inzulinra adott válaszreakciójának javítása, illetve a diabétesszel összefüggő súlyos, esetenként életveszélyes szövődmények megelőzése, a szervek károsodásának lassítása vagy visszafordítása.

A diabétesznek több altípusa létezik, megkülönböztethetünk I-es és II-es típusú cukorbetegséget, gesztációs (terhességi) diabéteszt, sőt prediabéteszes állapotokat is. Minden altípus más-más kezelést igényel. Ebben az írásunkban a II-es típusú, az életmóddal összefüggő cukorbetegség terápiájára koncentrálunk.

Az, hogy milyen módszerekkel kezelik a cukorbetegséget, számos dologtól függ: a beteg életkorától, általános egészségi állapotától és esetleges társbetegségeitől, illetve attól, hogy mióta cukorbeteg, milyenek a vércukor-értékei, van-e túlsúlya stb. Ezeket a tényezőket mind fel kell térképezni a terápia meghatározása előtt.

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegség kezelésénél rendszeres orvosi konzultációkra van szükség, és a terápiát időről időre felül kell vizsgálni!

Diabétesz: önmagában nem elég a gyógyszeres kezelés

Sajnos, az érintettek egy része nem veszi elég komolyan sem a cukorbetegség diagnózisát, sem a javasolt terápiát, sem a kezelésre vonatkozó szabályokat. Úgy gondolják, elegendő bevenni a gyógyszert (talán még azt is csak akkor teszik meg, ha éppen eszükbe jut), és máris ugyanúgy élhetik az életüket, mint addig. Hiszen a cukorbetegség nem „fáj”, akár évekig teljesen tünetmentes lehet a beteg, vagy a tünetek enyhék, maximum kellemetlenek. De a diabétesszel összefüggő káros hatások ekkor is érvényesülnek, a sejtek, szervek roncsolódhatnak! Ennek pedig az lehet a szomorú következménye, hogy csak akkor kap észbe az érintett, ha már túlságosan késő, a károsodások visszafordíthatatlanok.

Az igaz, hogy cukorbetegséggel is lehet teljes életet élni, autót vezetni, dolgozni, sportolni. Ehhez azonban odafigyelésre, tervezésre, szervezésre, a kezelőorvossal való együttműködésre van szükség. A gyógyszerszedés ugyanis csak egy része a diabétesz terápiájának, annak része emellett többek között az étkezési előírások betartása, a rendszeres testmozgás, a vércukorkontroll, a speciális bőr-, láb- és szájápolási szokások elsajátítása, sőt a lelki gondozás is. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kezelési módszerek többé-kevésbé kiegészítik és követik egymást, vagyis, előfordulhat, hogy valaki már a diétával olyan jó eredményeket ér el, hogy nincs szüksége gyógyszerszedésre. Mások viszont, akik hajlamosak elhanyagolni ezeket a módszereket, rendszeres inzulininjekciókra szorulhatnak.

Ha cukorbeteg, életmódot is kell váltania

A diabétesz kezelésében az első lépés az életmód megváltoztatása, mely az étrend átalakítását, a rendszeres testmozgást, a dohányzásról való leszokást és az alkoholfogyasztás mérséklését jelenti. Ennek kettős célja van.

Egyrészt, a súlyfeleslegtől való megszabadulás, a testmozgás önmagában is javíthatja a sejtek inzulinválaszát, vagyis a cukorbetegség kezelését is megkönnyítheti, például kevesebb gyógyszerre lehet szükség, sőt akár az is előfordulhat, hogy teljesen el is lehet hagyni a gyógyszereket. Másrészt a túlsúly, a dohányzás, a mozgásszegény életmód önmagukban is rizikónövelő tényezők, vagyis csak tovább növelik a diabétesszel is összefüggő, súlyos panaszok kialakulásának a veszélyét.

Vércukorszint-mérés

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése, feljegyzése, esetleg az étkezési napló vezetése egyaránt nagyon fontos szerepet játszanak a cukorbetegség terápiájában. A vércukorszint ellenőrzésével hatékonyabban beállíthatóak a gyógyszerek, jobban megismerjük a testünk működését, megtudhatjuk, milyen hatásokra hogyan reagál, pontosabban képesek leszünk meghatározni, mit és mikor ehetünk stb. És persze a kezelőorvos számára is lényeges információkkal szolgálhatnak ezek az adatok.

A vércukor-kontrollhoz szükségünk van egy vércukorszint-mérőre, és egy füzetre (ha nem akarunk kézzel írni, akkor a számítógépen is rögzíthetjük az adatokat, sőt már különböző, az okostelefonra letölthető appok is a rendelkezésünkre állnak). A vércukorszint-mérő használatát gyorsan meg lehet tanulni, de azért adjunk némi időt magunknak a gyakorlásra, és a használati utasítást is alaposan olvassuk át, akár többször is.

Naplónkba jegyezzük fel a mérés idejét és a mért adatokat. Ezt aztán célszerű több dologgal is kiegészíteni: a szedett gyógyszerekkel és étrend-kiegészítőkkel, az elfogyasztott ételekkel és italokkal, a végzett testmozgással és tevékenységeinkkel, vagy éppen azzal, hogy mennyire érezzük magunkat stresszesnek. Ezek a tényezők ugyanis mind hatással lehetnek a vércukorszintre!

Cukorbetegségre gyógyszerek és inzulin

A diabéteszt különböző gyógyszerek segítségével is lehet kezelni. Azt, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek közül melyik a legmegfelelőbb, az egyéni jellemzők alapján határozza meg a kezelőorvos. Természetesen, lehetséges, hogy többféle gyógyszert is kell alkalmazni egyszerre, mint ahogyan az is, hogy idővel változtatnak a gyógyszerek típusán vagy azok adagolásán.

A gyógyszerek hatásmechanizmusa alapulhat például a hasnyálmirigy stimulálásán (így az több inzulint termel), a vércukorszint csökkentésén, az inzulin „hatékonyabbá tételén”, a glükózfelvétel hatékonyabbá tételén stb. A gyógyszerek tabletta vagy injekció formájában juttathatóak be a szervezetbe. Van, akinek csak naponta egy tablettára van szüksége, másoknak viszont naponta többször is be kell venniük a gyógyszert.

Olvasson tovább! Ezek a cukorbetegség jelei

Az inzulinterápia célja (nagyon leegyszerűsítve) az inzulin nevű hormon pótlása. Az inzulin nélkülözhetetlen a glükózanyagcsere, a vércukorszint-szabályozás és a sejtek energiafelhasználásának a szempontjából egyaránt. Az inzulinnak több típusa létezik (elsősorban az alapján csoportosítják, hogy mennyire gyors hatású), és ennek megfelelően különböző módszerekkel juttatható be a szervezetbe. A sokak által ismert inzulininjekció csak egy ezek közül, de létezik inzulinpumpa, sőt belélegezhető inzulin is.

Az inzulin alkalmazása komoly odafigyelést igényel, nemcsak maga a „szúrás”, hanem az is, pontosan mikor és mennyi inzulint szükséges adagolni. Az inzulinos kezelésnél elengedhetetlen a napló vezetése, a rendszeres vércukorkontroll és a kezelőorvossal való egyeztetés is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához