Ezeket látta már?

37 éves cukorbeteg nő vagyok, nagyon hullik a hajam, mit tehetek ellene?

hajhulás, cukorbetegség, inzuin, diabétesz

A problémám a hajam folyamatos és nagymértékű hullása, egész életemben sejtettem, hogy így fogok járni, hiszen az anyukámnak és a nagymamámnak is erősen hiányos a hajkoronája, anyukám már parókát is hord.

A Vakcinainfós orvosokat egy olyan problémával kereste meg egy 37 éves nő, ami igen összetett, és eddig nem sikerült a végére járnia.

Az olvasó kérdése:

"Tisztelt Orvosok!

Hajhullásom miatt szeretném a segítségüket kérni.

37 éves nő vagyok, 76 kg, 163 cm, 2es típusú cukorbeteg, amit jelen pillanatban diétával tartok rendben, 2 császármetszésem volt, a másodiknál sajnos eltávolították a méhemet, mert átnőtt a méhlepény, 2 ureter kövem van, amit hamarosan zúznak. Cöliákia, laktózérzékenység, rosacea, zsírmáj, köldöksérv (panaszmentes, csak CT miatt tudom).

Gyógyszerek: Rovatinex, D-vitamin

A problémám a hajam folyamatos és nagymértékű hullása, egész életemben sejtettem, hogy így fogok járni, hiszen az anyukámnak és a nagymamámnak is erősen hiányos a hajkoronája, anyukám már parókát is hord.

Tizenkilenc éves korom óta szedtem fogamzásgátlót (Minulet), akkor hagytam abba mielőtt gyereket terveztem, rögtön elkezdett hullani a hajam, ennek már 6 éve. Amikor terhes lettem nyilván a hormonoknak köszönhetően a probléma megszűnt. Szoptatásnál megint előjött, tudom ez normális, ami addig nem jött ki, az akkor szokott. Visszatértem a fogamzásgátlóra, a hajhullásom stagnált. Voltam bőrgyógyásznál, aki ránézésre androgén alopeciát állapított meg, valami szteroidos folyadékot javasolt, de mivel babát terveztünk ez nem jöhetett szóba. Majd újra elhagytam Minuletet a második gyerek tervezésénél, persze megint hullott. Terhesség alatt megint nem. Aztán jött a méhkivétel, szoptatás, ekkor másik fogamzásgátlót kaptam a nőgyógyász tanácsára (Slinda, ez ösztronén nélküli, mint utólag olvastam), hogy ezt szoptatás alatt is lehet szedni és hátha megvédi a hajamat, viszont a hajhullásom nem állt meg tőle, sőt tovább ritkult, elhagytam.

A fejtetőmön már belátni, a homlokomon úgy néz ki, mintha nőnének kis hajak, de ezek soha nem nőnek meg hosszúra, kihullanak és újra kezdődik, már frufrut vágtam magamnak, hogy ne nagyon látszódjon. Elől már szinte csak az eredeti hajmennyiségem harmada jó ha megvan.

Második terhességemnél kerültem a mostani endokrinológusomhoz, aki a cukromat gondozza. 9. terhességi héttől inzulinos voltam, terhesség után elhagyhattam, hogy majd gyógyszert kapok, amint vége a szoptatásnak. Már kb. négy hónapja nem szoptatok, de még nem kaptam semmit, diétával tartom a cukromat. Hgba1c 6,2, C peptid 3,16, TSH 2,25 , reggeli vércukraim 6,8 és 7,5 között mozognak.

Említettem a hajhullásomat, hogy lehet e vele valamit kezdeni, csináltatott egy hormonpanelt, de mivel méh nélkül nem tudjuk mikor van a menstruációm, ez egy random napon történt.

Közben kiderült a vesekövem, ezzel kapcsolatban készült egy hasi CT, itt többek között cisztát írtak le a petefészkemben, emiatt felkerestem egy magán nőgyógyászt. Akinek először megmutattam a hormonpanelt, hátha mond róla valamit. Azt mondta, hogy szerinte ezek az eredmények olyanok, mintha már menopauzában lennék. Azzal indokolta, hogy ha az FSH és az LH hormon magas, akkor az ösztrogénnek is magasnak kellene lennie, mert akkor pont ovuláció idején lett volna levéve a minta, de ez nem így van, mert az ösztrogén ugyan tartományon belül van, de nem emelkedett. Majd megvizsgált ultrahanggal, és azt mondta a petefészkeim ránézésre rendben vannak, a ciszta kis méretű, biztos csak egy érett tüsző volt. Ösztrogénpótlást javasolt.

Visszamentem az endokrinológusomhoz, aki ezzel nem értett egyet, szerinte a hormonjaim rendben vannak, valószínűleg a ciklusom végén jártam, cseréljek hajfestéket. Ekkor a várt cukorgyógyszert nem kaptam meg, diétázzak tovább, közben megnézte a parathormont és a kalciumomat a visszatérő veseköveim miatt, ezek rendben voltak, szeptemberben kell ismét jelentkeznem nála.

Idegesített, hogy a hajam kérdése nem oldódott meg, így írtam a nőgyógyásznak, aki felírta az említett ösztrogént, Lenzetto, bár azt eddig még nem közölte, hogy egyszerre hány adagot fújjak belőle, még várom a válaszát, így én eddig 13 napon keresztül fújtam 1 adagot, eddig nem érzek változást.

Közben írtam az endokrinológusomnak is, hátha mégis van egyéb megoldás, csatoltam anyukám hajáról képet, hátha komolyabban vesz, azt írta, hogy próbáljam meg ismét a fogamzásgátlót.

Kérdéseim:

1. A nőgyógyásznak vagy az endokrinológusnak van igaza, a hormonértékeim rendben vannak, vagy tényleg korai menopauzám van, és ez indokolja a hajhullásom?

2. Ha, a hormonok miatt van a hajhullás, akkor melyik a célszerűbb, a hormonpótlás, vagy a fogamzásgátló szedése? Nem értek a mértékegységekhez, a Lenzettoba 1,53 mg/ adag van a régi fogamzásgátlómban (Minulet) 75 mikrogramm.

3. A hormonpanelem alapján, amennyiben a Lenzettonál maradjak, hány adagot fújjak egyszerre? Még várom a nőgyógyász válaszát emailben, de sajnos 2 hete nem válaszolt, és egyenlőre nincs lehetőségem még egyszer kifizetni a vizitdíjat.

4. Önök szerint nem kellett volna a cukraimra gyógyszert kapni, vagy tényleg elég csak szeptembertől?

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket és várom a válaszukat! Elnézést, hogy hosszú lett."

Az orvos válasza:

"1, Leginkább egyiknek sem. Korai menopausa a jelen laborból nem igazolható. Hajhullását az emelkedett androgén szintek és előzmény ismeretében tovább kéne vizsgálni.

2, Tisztázni kéne a hajhullás okát és annak megfelelően kezelni. 19 éves korában még biztosan nem volt E2 hiánya.

3, Ez olyan, mintha a VW Golfot akarná összehasonlítani a Combino villamossal. Az E2 pótlás indikációját nem látom.

4, Nem nagyon létezik olyan élethelyzet amikor érdemes egy cukorbeteget gyógyszeres kezelés nélkül tartani.

Leginkább a problémakört horizontálisan és vertikálisan átlátó nőgyógyász endokrinológust volna érdemes felkeresnie."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol