Ezeket látta már?

Inzulinrezisztencia és várandósság: fogadja meg a nőgyógyász tanácsait!

inzulinrezisztencia, cukorbetegség, terhesség, várandósság

Az IR fokozza a hüvelyi fertőzések esélyét, így a terhesség során is veszélyt jelenthet.

Inzulinrezisztencia esetén a teherbe esés valószínűsége csökken, azonban tény, hogy IR mellett sem lehetetlen a várandósság, ugyanakkor számolni kell olyan kísérő tünetekkel, melyek komoly veszélyt jelentenek a magzatra és az anyára is. A témában Dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

IR

A cukoranyagcsere zavarok súlyos következményekkel járó betegségek. Ezeknek egyik “kevésbé” súlyos formája az inzulinrezisztencia, melyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Egy életmódbetegségről van szó, melynek során a nem megfelelő táplálkozás miatt tartósan megnövekedett vércukorszint okoz gondokat. A sejtek hajtóanyaga a cukor, melynek azonban egy segédanyagra, egy hormonra van szüksége ahhoz, hogy hasznosulni tudjon.

Ez az anyag az inzulin, melyet a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelnek. Az állandóan magas vércukorszint fokozott termelésre készteti a speciális sejteket, ez a kettő azonban a többi sejt érzékenységét csökkenti az inzulinra, vagyis egységnyi cukor felvételéhez több inzulinra van szükség. Emiatt a speciális sejteknek még többet kell termelni, ennek a folyamatnak a vége pedig az, hogy a sejtek elfáradnak, a termelés pedig jelentősen lecsökken, rossz esetben le is áll.

Kevesebben tudják, de a cukoranyagcsere zavarok - így természetesen az IR is - hatással vannak a bélflórára, ezen keresztül pedig az immunrendszerre. Az IR egyik tünete lehet a gyakori fertőzés kialakulás, például a rendszeresen visszatérő gombafertőzés, vagy ugyanilyen formában jelentkező hüvelyi fertőzések megjelenése.

IR és várandósság

Alapvetően egy komoly eltolódásokat okozó problémáról van szó, ennek megfelelően a várandósság kialakulásának esélye IR mellett jelentősen csökken - de lehetetlenné nem válik. Az IR kezelése révén is sok pár számára nyílik meg a lehetőség a családalapítás felé, de ez nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Az IR-től meg lehet szabadulni, de ez hosszú folyamat, amíg a nő nem gyógyul meg teljesen, addig a gyakori fertőzések kockázata is jelen van. Ez pedig a várandósság során komoly gond! Ilyenkor ugyanis a szervezet védekezőképessége alapból lecsökken - így igyekszik meggátolni a test, hogy az immunrendszer támadólag lépjen fel az anya szervezetével genetikailag csak félig azonos magzattal szemben.

Mit érdemes szedni a terhesség alatt?

Hogy miért olyan nagy gond, ha fertőzésekre hajlamosabb a kismama? Az sem kellemes, ha állandóan folyik az orra, vagy levertnek, fáradtnak érzi magát egy felső légúti fertőzés miatt. A hüvelyi fertőzések azonban ennél jóval nagyobb kockázatot rejtenek magukban – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Szomorú tény, de a vetélések száma igen magas hazánkban, ezeknek a tragédiáknak pedig közel 70%-ért a felszállóvá váló hüvelyi fertőzések tehetőek felelőssé.

A várandósság során a szervezetet érdemes támogatni megfelelő vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal – ezt ma már a szakemberek zöme is javasolja, ahogyan a WHO is szükségesnek tartja. Amennyiben megfelelő készítményt választunk, a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét is csökkenthetjük!

Ehhez a kiválasztott vitaminkészítménynek tartalmaznia kell rezet és cinket. Mindkét anyag fontos a szervezet számára, a várandósság során azonban jelentőségük felértékelődik. A cink és a réz ugyanis antivirális, antibakteriális és fungicid – gombaellenes - tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis a szervezetben az immunrendszert támogatva jelentősen képes csökkenteni a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét.

Az anyagokat azonban nem elég csak bevinni, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell. Ennek két módja is van, melyek együtt a leghatékonyabbak. A készítmény legyen komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ez ráadásul a cink és a réz kapcsolatában is tetten érhető, de sok más alapvető fontosságú anyagot is érint! A másik tényező a szerves, biológiailag aktív kötések jelenléte. Ezek a készítményben praktikusan a -citrátok és a -glükonátok (cink-citrát, réz-glükonát). Az ilyen kötésben bevitt anyagok hasznosulása a szervetlen kötésekhez képest akár 80%-kal is jobb.

Mindenképpen érdemes figyelni arra is, hogy a terhesség három szakaszra, három trimeszterre tagolódik. Az eltérő trimesztereknek pedig az igényrendszere is eltér, vagyis nem azonos anyagokra, illetve az anyagokból nem azonos mennyiségekre van ilyenkor szükség. A kiválasztott vitaminkészítménynek tehát képesnek kell lennie kiszolgálni a 3 trimeszter eltérő igényrendszerét, ezt pedig a megfelelő tagoltság révén teljesítheti.

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához