Jó hír cukorbetegeknek: a mesterséges hasnyálmirigy felé...

#anyagcsere betegségek #Cukorbetegség #emésztőrendszer betegségei
2011.07.01. Módosítva: 2015.11.04.

A kutatók egyre közelebb jutnak a mesterséges hasnyálmirigy létrehozásához, ahhoz a régóta fejlesztett inzulinpumpákból és glükózérzékelőkből álló rendszerhez, amely az igazi hasnyálmirigy működését utánozva inzulinnal látja el a cukorbetegeket.

Az eszközöket már több mint három évtizede fejlesztik Amerikában, de a politikusok és a cukorbetegek érdekképviseletei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a törvényhozásra, ezért az Egyesült Államok kormánya ezen a héten tervet készített az eszköz egyik előzetes változatának jogszabályi bevezetésére.

Bár a diabéteszesek vércukrát mérő, az inzulint automatikusan adagoló szerkezet kereskedelmi forgalomba kerülésére még éveket kell várni, az Amerikai Diabétesz Társaság San Diegó-i konferenciáján bemutatott kutatási eredmények reménykeltők.

A Bostoni Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói például az Abbott Laboratories FreeStyle Navigator nevű állandó glükózmonitorát és az Insulet vállalat laptoppal irányítható két inzulinpumpáját tesztelték. A rendszer eléggé hordozható volt ahhoz, hogy az 1-es típusú cukorbetegek járkálni tudjanak vele a kórházban és szobakerékpározzanak. Az 51 órás kísérlet végén hat betegnek a normális tartományban maradt a vércukorszintje.

Dr. Aaron Kowalski, a Juvenile Diabetes Research Foundation kutatója arról számolt be, hogy az úgynevezett zárt hurkos inzulinszállító rendszerek, amelyekben számítógép számítja ki a páciens inzulinadagját és egy inzulinpumpán keresztül automatikusan bejuttatja az inzulint, rengeteget fejlődtek az 1970-es években kifejlesztett első változathoz képest. Az volt a probléma, hogy akkora volt, mint egy hűtőszekrény. A betegek infúzióra voltak kötve, és nem hagyhatták el a kórházi ágyukat.

Kowalski már közel öt éve dolgozik a mesterséges hasnyálmirigy fejlesztésén, és a kutatók ez idő alatt nagy előrelépéseket tettek, de a szakértő lassúnak találja az ütemet. Szervezete arra szólította fel a szenátust, hogy utasítsa az Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző bizottságot, ne késleltesse tovább a kutatásokat és a mesterséges hasnyálmirigy jóváhagyását.

A British Medical Journal egyik cikkében a kutatók azt állítják, hogy amennyiben elérhetővé válik a mesterséges hasnyálmirigy, a Medicare egészségbiztosítás 25 év alatt közel 2 milliárd dollárt takaríthat meg a diabétesz szövődményekre fordított költségek tekintetében.

Forrás: Medipress