Ezeket látta már?

Receptek cukorbetegeknek

2015.09.17. Módosítva: 2016.03.16.

Receptkombinációk cukorbetegeknek - néhány recept a cukorbetegek részére, hogy ők se maradjanak ki a jóból...

Zöldfűszeres túrókrém

Receptek cukorbetegeknek

20 dkg sovány túró

5 dkg light margarin

1 csomag kapor / snidling, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 szál zeller

A túrót villával összetörjük, majd a margarin nal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrényben összeérleljük.

E:71 kcal Sz:1 g

Baranyai zöldségleves

15 dkg sárgarépa

15 dkg petrezselyemgyökér

20 dkg karfiol

15 dkg zöldborsó

5 dkg csiperkegomba

5 dkg vöröshagyma

2 evőkanál olaj

4 dkg cérnametélt

petrezselyemzöld

A zöldséget vékony karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szed jük, a gombát vékony cikkekre daraboljuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a sárgarépát és a gyökeret, és összepirítjuk. Hozzáadjuk a többi zöldsé get, ízesítjük sóval, és felengedve a kellő mennyiségű víz zel, kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek ressre puhulnak. Ekkor belefőzzük a tésztát, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyem zölddel.

E:145 kcal Sz:20,7

Gyümölcsleves

30 dkg meggy

1 db alma

1 db citrom

1 dl tej, 1,5°/-os

1 evőkanál liszt

egész fahéj, folyékony édesítőszer

3-4 szem szegfűszeg

Kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni a fahéjat a szeg fűszeggel és a citromhéjjal. Beletesszük a kimagozott meggyet, és amikor kicsit együtt forraltuk, behabarjuk a zsír szegény tejjel elkevert liszttel. Legvégül beletesszük a há mozott és cikkekre vagy kockára vágott almát, és a tetszés szerinti folyékony édesítőszert, de ilyenkor már csak egyet forralunk rajta, hogy az alma ne főjön szét. Lehűlve, szobahőmérsékleten tálaljuk. Nyáron tehetünk a levesbe egy gom bóc light fagylaltot is.

E:81 kcal Sz:16,7 g

Csőben sült halfilé

60 dkg halfilé

15 dkg trappista sajt

5 dkg liszt

5 evőkanál olívaolaj

½ db citrom

A halfilét gyengén megsózzuk, lisztbe forgatva olívaolajban elősütjük úgy, hogy a közepe félig nyers maradjon. A félig sült halszeleteket tűzálló tálba helyezzük, beborítjuk a vékony sze letekre vágott sajttal, és előmelegített sütőbe tesszük, de csak addig, míg ráolvad a sajt. Tálaláskor citromkarikákkal díszítjük.

E:420 kcal Sz:10 g

20 dkg tarhonya

25 dkg sovány comb

15 dkg füstölt pulykacomb

Pásztortarhonya

10 dkg vöröshagyma

20 dkg burgonya

20 dkg virsli

3 evőkanál olaj

fűszerpaprika, piros arany

A vöröshagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfon nyasztjuk, majd összepirítjuk az apró kockára vágott füstölt pulykacombbal. Fűszerpaprikát adunk hozzá, majd bele tesszük a felkockázott combot. Ízesítjük sóval, borssal, piros arannyal, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. A maradék olajon egy másik edényben meg pirítjuk a tarhonyát, felengedjük vízzel, és fedő alatt ezt is pá rolni kezdjük.

Míg a hús és a tarhonya puhul, a virslit karikára vágjuk, megtisztítjuk, felkockázzuk a burgonyát. Mikor a hús félig megpuhult, a pörkölthöz adjuk a kockázott burgonyát, és készre főzzük. A majdnem kész tarhonyába beletesszük a virsli karikákat, fedő alatt hagyjuk szárazon "összemelegedni", végül óvatosan belekeverjük a pörköltös burgonyát. Salátá val, savanyúsággal tálaljuk.

E:602 kcal Sz:49 g

Töltött cukkíni

2 db ½ kilós cukkíni

30 dkg sovány sertéshús darálva

20 dkg paradicsom

10 dkg vöröshagyma

2 evőkanál olaj

1-2 gerezd fokhagyma

½ csomag petrezselyem zöld

6 dkg reszelt óvári sajt

A megmosott cukkíniket hosszában vágjuk félbe. Kanalaz zuk ki a belét, és vágjuk össze. A vöröshagymát vágjuk apróra, és egy evőkanálnyi olajon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk össze. Tegyük bele a kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt cukkíni belsejét, ízesítsük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyem zölddel és az áttört fokhagymával, majd pároljuk puhára.

A kivájt cukkínibe tölt sük bele a tölteléket, a tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal. Hőálló tál alját kenjük meg olajjal, helyezzük rá a megtöltött cukkíniket, és előmelegített sütőben addig süssük, míg a te­tején a sajt rózsaszínűre sül. Fogyasztható önálló ételként, vagy fél adag burgonyával.

E:309 kcal Sz:16,3 g

Görögsaláta

40 dkg kígyóuborka

40 dkg paradicsom

3 szál újhagyma vagy 1/2 szál póréhagyma

1 db zöldpaprika

3 evőkanál olívabogyó

20 dkg feta- vagy gomolyasajt

3 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál fehérborecet

A paradicsomokat kockázzuk, a zöldpaprikát 2 cm-es négy zetekre vágjuk. Az uborkát hosszában negyedelve vékony cikkekre daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a papri kával, a hagymával és az olívabogyóval elkeverjük, borecet tel, olajjal meglocsoljuk. Lazán átforgatjuk, majd a tetejét a kockára vágott feta sajttal, vagy morzsolt gomolyasajttal meg szórjuk.

E:233 kcal Sz:7,8 g

Barackdzsem

1,5 kg megtisztított kajszi- vagy őszibarack

3:1 lekvár zselésítő vagy dzsemfix

25 dkg fruktóz vagy szorbitol vagy diabetikus befőző cukor vagy 25-30 ml folyékony édesítőszer (hőstabil)

A megtisztított gyümölcsöt da ráljuk le, vagy egy részét pépe sítsük, a többit aprítsuk fel, aszerint, hogy kenhető állagú lekvárt, vagy darabos dzsemet szeretnénk készíteni. Egy na gyobb lábasba töltsük bele a gyümölcsöt, és a használt zse lésítő utasításai szerint készítsük el a dzsemet. A forrástól számított 1-5 percig tartó főzés után töltsük bele az előkészí tett, kimosott üvegekbe.

10 dkg dzsem összetétele kb.: befőzőcukorral vagy fruktózzal E:98-101 kcal Sz:24,2 g, szorbitollal: E:79 kcal Sz:18,9 g, folyékony édesítőszerrel: E:44-48 kcal Sz:10,9 g

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához