Ezeket látta már?

Szenzáció lehet? Az inzulin alternatívája

2011.11.14. Módosítva: 2015.11.04.

Ausztrál kutatók azt állítják, sikerült olyan szert kifejleszteniük, ami az inzulininjekció alternatívájaként lehetővé teszi a cukorbetegség szájon át történő kezelését.

Erik Helmerhorst professzor és kollegái a Curtin Egyetemen tíz évet töltöttek el az inzulin molekuláris térképének vizsgálatával annak érdekében, hogy képesek legyenek szájon át szedhető tablettával helyettesíteni a cukorbetegség kezelésére használt anyagot.

Szenzáció lehet? Az inzulin alternatívája

"Közel hárommillió anyag-struktúrát vizsgáltunk meg, hogy minden tekintetben megfeleljen az elképzeléseinknek" - nyilatkozta Helmerhorst professzor. "Végül sikerült megalkotnunk egy olyan gyógyszermolekulát, ami szájon át szedhető és teljes egészében helyettesítheti az inzulint."

A mostani, az Epichemmel közös kutatás forradalmasíthatja az egyre szélesebben körben terjedő cukorbetegség kezelését. Helmerhorst professzor szerint a szer segíthet késleltetni a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők inzulinfüggőségének kialakulását.

"A cukorbetegek 95 százaléka kettes típusú diabéteszben szenved és évente összesen mintegy 10 milliárd dollárt költ inzulinra" - mondta el a professzor. "Az igazság az, hogy a kettes típusú cukorbajban szenvedők egyharmadánál elkerülhetetlen az inzulin-terápia."

Az inzulinpótlék valószínűleg nagy népszerűségnek örvendene azok körében, akiknek valamilyen okból ellenérzésük van az injekciós tűkkel és inzulin-pumpákkal szemben. A Univation 2011 elnevezésű konferencián bemutatott szer engedélyeztetéséhez további kutatások szükségesek, amelyekhez a tudósok most keresnek befektetőket és támogatókat.

"Szerencsére brit és kínai befektetők is érdeklődnek a technológiai iránt" - reménykedik Helmerhorst.

Néhány szó a molekuláról

"Az inzulin 3D struktúráját véve alapul megtaláltuk a jellemző pontokat, amelyek az inzulinaktivitást biztosítják." - említi Helmerhorst professzor. Végül találtunk kb. 10 éves kémiai és állatkísérletes kutatómunka után egy optimálisnak tűnő kismolekulát.

A legfontosabb jellemző, hogy nem bomlik le a gyomorban - tehát tabletta formában is alkalmazható! Ezzel kiiktatható lenne a sokak számára kellemetlen állandó injekciózási gyakorlat. Valószínűleg olcsóbb is lehet az előállítása, és egyszerűbb a gyógyszerként való tárolása. Ez abból a szempontból is előny, hogy a fejlődő országokban - ahol emelkedik a cukorbetegség előfordulási aránya - könnyebben lehetne forgalmazni.

forrás: gizmag

Forrás: Medipress