Ezeket látta már?

30 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát a sport

sportolas

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) ez évben a „Képesek vagyunk rá. Képes vagyok rá.” szlogen jegyében szervezik, hogy mindenki felfedezhesse, hogy – akár egyedül, akár társakkal közösen – tehet a rákbetegség ellen. Idén a mozgás szerepe áll a középpontban.

A Világnap szervezője a 2000. február 4-én történő elfogadása óta a Union for International Cancer Control (UICC), ami a világ 160 országában több mint 1000 tagszervezettel rendelkező szövetség, és aminek tagja a Magyar Rákellenes Liga is. A világnapot azóta is mindig február 4-én tartják, és minden évben más-más (rész)témára koncentrálnak a szervezők.

A rákos megbetegedés még mindig az egyik fő halálok

A Rákellenes Világnapon sokféle adat elhangzik, ami biztos tény, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos megbetegedések számítanak fő haláloknak, jelenleg minden 4. magyar ember rákban hal meg, noha az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető.

Betegséget előidéző rizikófaktorok:

 • alkohol
 • dohányzás
 • testsúlynövekedés
 • mozgáshiány
 • helytelen táplálkozás
 • stressz.

A dohányzás és a helytelen táplálkozás szerepe (különösen olyan gyakori daganattípusokban mint például a tüdő, vagy a vastagbél daganatok) viszonylag közismert, azonban a mozgásszegény életmód jelentősége már sokkal kevésbé. Pedig a mozgás minimum 30 százalékos arányban játszik szerepet a daganatok kialakulásának megelőzésében.

Mozgással a rák ellen

A fizikai aktivitásnak nagy szerepe van az érintett betegek gyógyulásában, és nemcsak a kezelés esetleges mellékhatásainak enyhítésében, de a betegség rosszabbodási vagy kiújulási valószínűségének csökkentésében is! Orvosi kutatásokból tudjuk, hogy például a mellrák kiújulásának és az érintett beteg elhalálozásának esélyét 40 százalékkal csökkenti az előírt mennyiségű mozgás elvégzése!

sportolas

Egy orvosszakmai ajánlás szerint minden nap tízezer lépést kell(ene) megtenni, ami nagyjából 6,5 kilométert jelent. Nem biztos, hogy ez mindenkinek elsőre sikerülni fog, de azt tudatosítni kell, hogy az ember már azzal is sokat tesz az egészségért, ha kicsit aktívabb életet él.

Magyar Rákellenes Liga:2018 a Mozgás Éve

Az "Örökmozgó" kilométergyűjtő programjuk keretében arra bátorítanak mindenkit, hogy gyalogoljon, biciklizzen, ússzon, ki-ki saját képességei és lehetőségei szerint, egyénileg, vagy közösségben. Ha valaki tanácstalan vagy társaságra vágyik, forduljon bátran a Magyar Rákellenes Ligához: minden alapszervezetük szervez ilyen programokat idén.

Hogyan is lehetséges ez?

 • Ha két megállóra nem szállunk fel a buszra, vagy két megállóval előbb szállunk le: megtettünk 400-500 métert.
 • Ha hét közben sétálunk fél órát, megtehetünk két kilométert.
 • Ha hétvégén rászánunk fél napot és kirándulunk egyet, megerőltetés nélkül megtettünk 10-12 kilométert.
 • Ha kerékpárra pattanunk, egy óra alatt tekerhetünk 15 kilométert.
 • Ha megkerüljük a Velencei tavat, az már 50 kilométer.
 • Egy hétvégi kerékpártúra alatt pedig 150-200 kilométert is megtehetünk.

A rákos daganatok kialakulásának megelőzése gyermek-, és serdülőkorban

Magzati- és csecsemőkorban az egészséges testtömeg fenntartása, az egészséges táplálkozás, valamint terhesség alatt a rákkeltő anyagokkal történő érintkezés csökkentése segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A szoptatás védi az anyát a mellrák későbbi kialakulásának kockázatától és extra védelmet biztosít a baba számára is. A csecsemőnek 1-2 éves korban meg kéne kapnia a Hepatitis B védőoltást, ami védelmet nyújt a májrák kialakulása ellen.

rakmegelozes

Gyermekkorban az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a fizikai aktivitást, az, ami az élet korai szakaszában segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.

10 év alatti gyermekekre különösen erős hatással vannak a rákkeltő anyagok (pl. cigarettafüst, autó kipufogógáz), vegyi anyagok (például növényvédőszer, BPA tartalmú anyagok) vagy ha túlzott napsütésnek vannak kitéve. A 9-13 éves korú lányokat be kell oltani HPV (humán papillomavírus) ellen, és a szülőknek, családoknak, tanároknak, gyermekeknek tisztában kell lenniük a kis gyermekeknél jelentkező rák jeleivel és tüneteivel.

A serdülőkor egy kritikus időszak, ekkor kezd kialakulni a jövőbeni egészségmagatartás, beleértve a dohány- és alkoholfogyasztást valamint a helytelen táplálkozást – ami mind hozzájárulhat a daganatok kialakulásához. A szexuális felvilágosítás szintén fontos, tájékoztatni kell a tizenéveseket, hogy hogyan csökkenthetik a HPV és HIV vírus kockázatát – mivel mindkét betegség kockázati tényező. A fizikai aktivitás szintje általában csökken tinédzserkorban, a gyermekét tartsa aktív állapotban, hogy csökkentse a daganatos betegségek kockázatát.

A rákos daganatok kialakulásának megelőzése felnőtt-, és időskorban

Felnőttkor: 30 éves kortól a nőknek védettséget kell kapniuk a méhnyakrák ellen. (Ez országtól függően lehet HPV teszt, Pap teszt vagy egy ellenőrző vizsgálat). A magas kockázati tényezői csoportba tartozókat (dohányzók) szájüregi daganatokra vonatkozó vizsgálattal kéne ellenőrizni.

Tévhitek a rákról: nem igaz, hogy mindig panaszt okoz - kattintson tovább!

Idősebb korosztály: 50 éves kortól kezdődően minden nőnél és férfinél vastagbélrákot kellene szűrni, 50 év feletti nőknél 2 évente kellene mammográfiai vizsgálatot végezni.

Látható, hogy számos megelőzési lehetőség van, így ha mindenki a legjobb tudása szerint helytáll, akkor eredményesen akadályozhatjuk meg a daganatos betegségek kialakulását

Forrás: EgészségKalauz