Hirdetés

5 évvel korábban megjósolhatja a mellrák kialakulását az új rendszer

#mellrák #mellrák tünetei #diagnózis #mammográfia
2019.05.09.
Hirdetés

Évente több százezer nőt érint a mellrák, és az összes, daganatos betegséggel összefüggő halálozási listát is az emlőrák vezeti.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy léteznek a rákos megbetegedés korai diagnosztizálásul szolgáló szűrővizsgálatok, mint a mammográfia - 2014-ben csak az Egyesült Államokban több mint 39 millió nőnél diagnosztizáltak így mellrákot - nem mindig megbízhatóak az eredmények. A vizsgálatokon részt vevő nők 10-15 százalékát küldik tovább a mammográfiai vizsgálat után még egyéb vizsgálatokra. Szerencsére az MIT Informatika és a Mesterséges Intelligencia Laboratórium a Massachusettsi Kórházzal együttműködve a röntgenfelvételek elemzésére egy új, megbízhatóbb eljárást fedeztek fel.

Ez a rendszer képes akár 5 évvel korábban megjósolni a daganatos megbetegedést, ami kialakulhat a páciens melleiben.

A mellrák korai diagnózisa

A felfedezésnek olyan programokon adják az alapját, mint a Google AL, amely 99 százalékos pontossággal képes felfedezni az áttétes rákot a röntgenfelvételeken, és az Alphabet DeepMint, ami egy olyan gépi tanulásra képes mesterséges intelligencia, mely megközelíti az emberi teljesítőképességet. New Yorkban 200 ezer mellrákos röntgenfelvételt modelleztek, amivel a Google Al nevű program detektálni tudja bizonyos ráknak a meglétét.

"Az általános eljárással ellentétben így személyreszabottan tudják a páciensek rák rizikóját feltérképezni." mondta Regina Barzilay, a Radiology szaklapban megjelent publikáció egyik szerkesztője, aki maga is mellrák túlélő. "Ennek köszönhetően a szakorvos az alacsonyabb rizikójú csoportba tartozó pácienseknek mammográfiai vizsgálatot rendelhet el minden évben, míg a magasabb kockázatú egyéneknél MRI szűrést."

Áttörés: célzottan lehet irtani a rákot ezekkel a fehérjékkel - kattintson tovább a részletekért!

"1960 óta a radiológus szakemberek minden egyes nőnél egyedi és széles variációjú mintázatot fedeztek fel a mammogramon. Ezeket a mintázatokat a genetika, a hormonok, a terhesség, a fogyókúra, elhízás és súlycsökkenés is befolyásolhatja - ami megnehezíti a diagnosztizálás folyamatát. Most ezekből az információkból precízebben tudjuk kinyerni a rizikófaktorokat, akár egyéni mintázatok alapján is." - jelent meg Constance Lehman, Harvard Egyetemi professzor nyilatkozata a venturebeat oldalán.

Ezért fontos az önellenőrzés - nézze meg videónkat!

Forrás: venturebeat
Hirdetés