Ezeket látta már?

A fogorvos először azt hitte, a bölcsességfogai miatt lett fekélyes a nyelve - később kiderült, rákos

szájrák, nyelv, fekély, daganat

A fiatal, 27 éves nő nyelve fekélyes lett, ezért elment egy fogorvosi vizsgálatra.

Charlotte Webster-Salter elmondta, hogy 2018-ban vette észre először a fekélyeket a nyelvén. A nő akkoriban légiutas-kísérőként dolgozott, és folyton fáradtnak érezte magát a munkája miatt. Charlotte elment fogorvoshoz, aki szerint a növekvő bölcsességfogai okozták a problémát. Azonban a fekélyek később újra megjelentek a szájában, hiába kezelték a fogait.

"Azt hittem, hogy csak a stressz vagy a kimerültség okozzák a problémát, de még az is megfordult a fejemben, hogy a másnaposság vagy fűszeres ételek állhatnak a háttérben - mondta Charlotte, akit végül fül-orr-gégészhez is elküldtek. A kórházban az orvosok daganatot diagnosztizáltak nála. A vizsgálatok kimutatták, hogy laphámrákos karcinómában szenved, amely viszonylag lassan növekvő rákos megbetegedés, amely a száj és a torok nyálkahártyájában alakulhat ki.

Szájüregi rák: náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel

A szájüregi rák általában a dohány- és alkoholfogyasztókat érinti, az Amerikai Rákellenes Társaság szerint leggyakrabban az 55 év feletti férfiakat. Charlotte, aki fiatal volt és nem dohányzott nem felelt meg a szokásos betegprofilnak.

"Van egy sztereotípia a szájüregi rákra vonatkozóan. Azt mondták nekem, hogy "ó, maga túl fiatal" - mondta Charlotte, akin nem sokkal később megműtötték, és eltávolították a daganatot a nyelvéről.

A 9 órás műtét során az orvosok levágták a nyelvének egy részét, amit a saját combizmából készült "bőrlebennyel" helyettesítettek. Egy nyirokcsomót is kimetszették, hogy megnézzék, a daganat képzett-e áttéteket. Bár az első műtét jól sikerült, de mivel Charlotte új nyelve rövid időre elvesztette a vérellátását, és újabb műtétre volt szükség. Ezt követően négy napot töltött az intenzív osztályon, mielőtt átszállították a maxillofaciális osztályra. Itt közölték vele a jó hírt, hogy a daganat nem terjedt tovább. Azonban a felépülés nem volt könnyű. Charlotte-nak 2 hétig cső volt a nyakában, hogy tudjon lélegezni, majd utána újra kellett tanulnia enni és beszélni. A fiatal nő jelenleg szülésznőnek tanul, és azért osztotta meg történetét, hogy felhívja a figyelmet a szájüregi rák tüneteire.

Ezek a szájüregi rák tünetei

  1. Nem gyógyuló vörös vagy fehér folt a nyelven
  2. Nem múló torokfájás
  3. Fájdalmas fekély, csomó a nyelven, amely nem múlik el.
  4. Fájdalom nyeléskor
  5. Nem múló zsibbadás a szájban
  6. Fájdalom vagy égő érzés a nyelv felett
  7. Problémák a nyelv mozgatásával vagy a beszéddel kapcsolatban
  8. Dudor a nyakon
  9. Megmagyarázhatatlan vérzés a nyelvből (amelyet nem a nyelvharapás vagy más sérülés okoz).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához