Ezeket látta már?

A petefészek daganat tünetenek felsorolása életeket menthet?

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Az Amerikai Rákkutató Társaság számos más orvosi csoporttal egyetértésben egy listát állított össze a petefészek daganat tüneteiről.

Az Amerikai Rákkutató Társaság számos más orvosi csoporttal egyetértésben egy listát állított össze a petefészek daganat tüneteiről.

A petefészek daganat tünetenek felsorolása életeket menthet?

A petefészek daganat az egyik legveszélyesebb daganattípus, mivel jelenlétének felismerése a korai stádiumban igen nehéz. A bőrdaganatoktól eltekintve a petefészek daganat a 8. leggyakoribb daganat nőkben és az 5. leggyakoribb halálok.

Az Amerikai Rákkutató Társaság közleménye szerint 2007-ben az USA-ban 22430 új, többnyire 55 évnél idősebb petefészek daganatos beteget fognak regisztrálni, és kb. 15280 nő meg is hal a betegség miatt ebben az évben.

Átlagosan minden 67 nőnél alakul ki petefészekrák élete folyamán, és kb. minden 95. nő bele is hal betegségébe. A magas halálozás egyik oka, hogy az orvosok azt hiszik, hogy a petefészek daganatnak nincsenek korai tünetei, és nem lehet ezt az állapotot kiszűrni.

Az Amerikai Rákkutató Társaság a Nőgyógyászati Daganat Alapítvánnyal és a Nőgyógyászati Onkológusok Társaságával egyetértésben megállapodott, hogy azoknak a nőknek, akik legalább 3 hete szenvednek az alább felsorolt tünetek közül egy vagy több miatt, orvoshoz kell fordulniuk: Puffadás, medencetáji vagy hasi fájdalom, evési probléma vagy gyors teltségérzés, és gyakori vagy sürgős vizeletürítés.

Számos kutató szerint az itt felsorolt tünetek más betegségre is jellemzők lehetnek, mint pl. az irritábilis bél szindrómára, és nincsenek nagyon pontos tesztek, amelyek megerősíthetnék a petefészek daganat diagnózisát. A pontos azonosításhoz sok esetben biopszia (mintavétel) szükséges, amely nagyobb kockázatot jelent, mint amennyi haszna van.

A kutatók remélik, hogy az új ajánlások hatására jobban oda fognak figyelni a korai tünetekre mind az orvosok, mind pedig a betegek, mely segítségével a betegek túlélése növelhető és talán életük megmenthető lesz.

Forrás: Medipress