Ezeket látta már?

Agydaganat kezelése: fontos eredményekre jutottak a kutatók

rák, daganat, agydaganat, kutatás

A kutatók szerint ez a módszer hatékony lehet az agydaganat kezelésében.

Bár a tudósok számos hordozóanyagot fejlesztettek ki a hatóanyagok sejteken keresztüli szállítására, a gyógyszerhordozó rendszerek javítására stabilabb és biztonságosabb nanohordozókat keresnek. A közelmúltban a nanorészecskéket (ND) az orvosbiológiai kutatás különböző területein alkalmazták, beleértve a gyógyszer- és génszállítást és a bioképalkotást. Ennek oka, hogy a nanorészecskék nagy felület/térfogat aránnyal rendelkeznek, nem citotoxikusak, könnyen módosítható felületűek, nagyfokú biokompatibilitással rendelkeznek, és képesek a tumorsejtekben felhalmozódni - írja az AzoNano.

ND: így működnek

Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy biomolekulák fizikai adszorpciós módszerrel és kovalens átültetéssel is bejuttathatók a nanorészecskékbe. Az ND-ket nagy felületüknek és a nanoméretű pórusok jelenlétének köszönhetően használják nanohordozóként. A PAMAM stabil kölcsönhatást képez a nanohordozó felszíne és a különböző bioaktív vegyületek vagy hasznos anyagok között. Az amincsoportok (pozitív töltésűek) jelenlétének köszönhetően az általa vitt különböző hasznos vegyületek gyorsan átjuthatnak a sejtmembránokon.

Az FDA engedélyezte a második generációs taxán, a cabazitaxel (CTX) alkalmazását egy bizonyos fajta prosztatarák (mCRPC) kezelésére. Vizsgálatok kimutatták, hogy a CTX ígéretes lehet az agydaganatok kezelésénél. A CTX megfelelő koncentrációjának az agyba történő eljuttatása azonban korlátozott, mivel a hidrofób természetű nanohordozók a vér-agy gáton való áthaladásuk során akadályokba ütköznek.

Fontos eredmények

Egy új tanulmányban a kutatók stratégiailag megterveztek és szintetizáltak egy nanorészecskét, amely jelentős javulást mutatott a sejtek bevitelében, és növelte a gyógyszer hatékonyságát alacsony dózis mellett.

A kutatók ultrahangos szondás szonikációs homogenizációs módszert alkalmaztak a mikrokristályos CTX NP-re történő betöltésére, hogy ND-PAMAMAM-CTX nanokonjugátumot (NPC) képezzenek. A tudósok arról számoltak be, hogy az NP lehetővé teszi a hetente vízben oldódó CTX nanokristályos formában történő kapszulázását, fokozott terhelhetőséggel. A kutatók megfigyelték, hogy a pH növekedésével az ND részecskék mérete jelentősen csökkent. Ez a felszínen lévő karboxilcsoport ionizációjának köszönhető, amely az elektrosztatikus taszítások miatt gátolta az aggregációt.

A tudósok arról számoltak be, hogy a CTX kumulatív felszabadulása az NPC nanokonjugátumból pH-függő volt. Savas pH-n a CTX kumulatív felszabadulása az NPC-ből magas volt. Ez az esemény befolyásolta a konformációs változásokat és a dendrimer és a hatóanyag közötti kötések gyengülését. Ez az egyik legfontosabb jellemző tulajdonsága a rák kezelésére szolgáló nanohordozónak, mivel a hatóanyag savas állapotban történő felszabadulása analóg a rákos mikrokörnyezet pH-szintjével.

Erős, nem múló fejfájás, hányingerrel - ezek az agydaganat tünetei - olvasson tovább!

A tudósok az NPC és a kristályos CTX hatását is értékelték a glioblastoma multiforme (GBM), a rák egyik legagresszívebb, agyból kiinduló formája esetében. Megfigyelték, hogy az újonnan tervezett, CTX hatóanyaggal töltött nanorészecskék gyorsan behatoltak a sejtekbe, elsősorban a citoplazmában lokalizálódtak, és kolokalizálódtak a sejtmagban. A szerzők arról számoltak be, hogy az új nanorészecske nemcsak a mélyebb agyi parenchima helyeken volt képes áthatolni, hanem az NPC nanokonjugátumon lévő CTX alacsony koncentrációja mellett jelentősen gátolta a sejtek vándorlását. Emellett az ND-PAMAM-CTX alacsony dózisban is megemelte az antimetasztatikus hatást. A szerzők úgy vélik, hogy az ND-PAMAM-CTX alkalmazása az agydaganatok hatékony és biztonságos kezelése lehet a jövőben.

Forrás: azonano