Ezeket látta már?

Bélgyulladásom van, szabad-e tükrözésre mennem? Az orvos válaszol

bélgyulladás, tükrözés, hashajtás, puffadás

'Valahol hallottam olyat, hogy gyulladás esetén a tükrözés kilyukaszthatja a belet. Ez alapján nagyon megijedtem, merjem-e elvégeztetni a vizsgálatot, illetve merjem-e meginni az ajánlott hashajtót?"

A vakcinainfós orvosokhoz egy bélgyulladással küzdő olvasó intézte az alábbi kérdését:

"Kedves Doktor Urak és Doktornők! Augusztus 1-jén altatásos vastagbél tükrözésre van időpontom. 45 éves nő vagyok, több autoimmun betegséggel (hashimoto,pcos,sacroeilitis). Emellett van BTSzB az ekg-n. Áprilisban hasfájás, puffadás és székrekedéses panaszokkal kerestem fel a gasztroent. Orvost. Mire eljutottam hozzá, a tünetek gyakorlatilag elmúltak. Akkor egyeztünk meg a vastagbéltükrözésről, mondván, hogy a sacroeilitis miatt nem zárható ki bélérintettség, és gyulladás. A napokban reumatológus doktornő javaslatára elvégeztem egy calprotectin 50/200 gyorstesztet itthon, ahol mindhárom vonal megjelent, igaz a középső csak halványabban. A leírás alapján ez súlyos bélgyulladást mutat. A kérdéseim a következők:

1. A tükrözéshez endogol nevű hashajtót kell innom aznap reggel. A leírásban az áll, hogy ellenjavallat a vastagbélgyulladás. Emellett valahol hallottam olyat, hogy gyulladás esetén a tükrözés kilyukaszthatja a belet. Ez alapján nagyon megijedtem, merjem-e elvégeztetni a vizsgálatot, illetve merjem e meginni az ajánlott hashajtót.

2. Valójában mit mutat a gyorsteszt? Kell-e egyáltalán emellé a tükrözés maga? Későbbi biológiai terápia miatt ( reumatológiai) muszáj e tudni a pontos eredetét a bél problémának, vagy valószínűsíthető, hogy kéz a kézben járnak.

3. némi lidocain érzékenységgel, a bal tawara szár blokkal, és annak ismeretében, hogy anno a szülésnél az epidural nem volt a legjobb döntés, iszonyú hátfájást és fejfájást okozott, viszont műtétnél többször voltam már altatva, gond nélkül vállalható e az altatás. Köszönöm szépen"

Az orvos válasza:

"Üdvözlöm! Quantiatatív calprotectin mérés többet mondott volna, de 200as érték alatt, gyakorlatiag negatív. Önmagában a gyulladás sem kizáró ok, bizonyos esetekben hashajtás nélkül is végezhető tükrözés. Panaszmentesség esetén olyan fokú gyulladás, ami a vizsgálatot kontraindikálná nem valószínű. Igya meg nyugodtan, ha nem lenne elvégezhető a vizsgálat, nem javasolta volna a kezelőorvosa. Mi sem szeretünk beleket kilyukasztani. 2. Azt hogy valahol a bélben gyulladás van. Semmi mást nem mond, sem azt hogy hol, sem hogy mitől. 3. A vizsgálat előtt altatóorvossal fog konzultálni, vele beszélje át ezeket a kérdéseket."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganat: ez a 6 rossz szokás vastagbéltumorhoz vezethet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vastagbélrák

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához