Ezeket látta már?

Csomó a mellben: a magyar nők fele későn megy orvoshoz

mellrák

Csak egy kis pukli? - sokan elbagatellizáljuk a csomót a mellben, és csak a 3. vagy a 4. stádiumban mennek el orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott állapotban van.

„Az csak egy kis pukli, semmi komoly! Nincs időm orvoshoz járkálni! Az orvosok mindig kitalálják, hogy beteg vagy, ha teljesen jól is érzed magad” - nem is gondolnánk, milyen veszélyes és ártó mondatok ezek, amelyek mégis rengeteg ember száját elhagyják, és igen komoly problémákat szülhetnek. Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány és a mellrák elleni küzdelmet folyamatosan támogató AVON fel szeretné hívni minden nő figyelmét: ha csomót találnak mellükben vagy hónaljukban, nincs idő várni, azonnal forduljanak orvoshoz!

Átlagosan 3 éve van a testünkben a tumor, amit orvosi vizsgálatokkal ki lehet mutatni

Klinikai tanulmányok szerint átlagosan 3 éve van jelen a testünkben az a daganat, amelyet orvosi vizsgálatokkal már fel lehet ismerni.[1] Gondoljunk bele, mennyi ideje lehet a testünkben az a csomó, amelyet már mi magunk is észreveszünk és ki tudunk tapintani. Pontos adatokat nem lehet megállapítani, hiszen a daganatok kitapinthatósága nagymértékben függ elhelyezkedésüktől és szövettani típusuktól, de az izomállomány mélyén elhelyezkedő csomók általában csak néhány cm feletti nagyságban okoznak észlelhető tüneteket.[2]

Megkülönböztethetünk általában gyorsabban és lassabban növekvő daganatokat, a második típusba tartozik például a mellrák is, azonban fontos megjegyezni, hogy vannak olyan emlődaganatok, melyek 1 hónap alatt semmit nem növekednek, de az agresszívebb típusok ennyi idő alatt képesek akár 4-5 mm-t is növekedni.

Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke szerint két fajta nő létezik. Az egyik, aki megtalálja a csomót és pánikszerűen elrohan mammográfiai szűrésre, a másik azonban akár 5-6 hónapot, esetleg éveket is vár, mielőtt orvoshoz fordulna mindaddig, amíg nem tapasztalja a daganat növekedését. Ez a várakozás komoly következményekkel járhat, hiszen minél előrehaladottabb stádiumban kezdik el egy daganat kezelését, annál kisebb a túlélés esélye.

A daganat felfedezése és stádiuma között nem lehet mindenkor érvényes adatokat meghatározni. Tapasztalataim alapján, az esetek csupán 50-60%-ában fordulnak még I-II-es stádiumban orvoshoz a nők, amikor is még jó esélyük van a felépülésre. Az érintettek 40-50%-a azonban csupán már a III-IV. stádiumban vesz részt ultrahangos vagy mammográfiai vizsgálaton, ami nagymértékben rontja túlélési esélyüket, hiszen amíg az I. stádiumban az 5 éves túlélési esély 95%, addig a IV. stádiumban ez csupán 16%. Néhány hónap tehát akár az életünkbe is kerülhet!

– hangsúlyozza a szakértő.

Olvasson tovább! Emlő-önvizsgálat: miért, mikor és hogyan végezzük

Az emlőönvizsgálat életet menthet

A WHO adatai alapján, Magyarországon 2020-ban 7565 új megbetegedést diagnosztizáltak, és több mint 2000-en vesztették életüket mellrákban.[3] Ez a drasztikus szám jó eséllyel csökkenthető lenne, ha a nők rendszeresen végeznének emlőönvizsgálatot és részt vennének legalább 2 évente emlőrákszűrésen, hiszen a mammográfiai vizsgálat képes kimutatni már az 5 mm nagyságú korai rákot is.[4]

Hazánkban sajnos a mai napig sokan nem veszik komolyan ezt a betegséget. Nem végeznek önvizsgálatot, nem vesznek részt emlőrákszűrésen és ha találnak is egy csomót, csak hónapokkal később fordulnak orvoshoz, amikor már kifekélyesedik a daganat, vagy észreveszik a növekedését. Szomorú adat, hogy hazánkban a 45-65 év közötti hölgyek kétévente kapnak behívót ingyenes mammográfiai szűrésekre, azonban csupán a 40%-uk él ezzel a lehetőséggel.

– tette hozzá Dr. Drajkó Veronika.

Az AVON és az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány szeretné felhívni minden nő figyelmét arra, hogy az önfigyelem és az időbeni cselekvés életet menthet! Felelősek vagyunk saját egészségünkért, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, figyeljük és vegyük észre testünk jelzéseit! Ha pedig szokatlan elváltozást észlelünk, daganatot találunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/24482/daganatok-gyorsasaga

[2] https://daganatok.hu/lagyreszdaganatok

[3] https://www.europadonna.org/breast-cancer/

[4] https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/12205/mammografia

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: AVON
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához