Ezeket látta már?

Mellrák figyelmeztető jelei: ezekre a csomókra figyeljen!

mellrák, emlőrák, csomók a mellben, mellrák tünete, ciszta,

Összeszedtük, hogy mi is okozhat csomókat a mellben, valamint, hogy az önvizsgálat során észlelt elváltozásokkal mikor érdemes felkeresni a szakorvost.

A mell rendszeres otthoni vizsgálata, önellenőrzése a nők mindennapi rutinjának része kell, hogy legyen, vagy legalább minden menstruációs vérzés után meg kellene ejteni. Amennyiben az ember keze egy oda nem illő csomóra téved, akkor rendszerint jön a pánik és a kétségbeesés.

Nem is olyan ritka

A mellben lévő csomó az emberek fejében szinte azonnal a mellrákkal kapcsolódik össze, pedig gyakori, amikor jóindulatú, esetleg ártalmatlan elváltozásokról van szó. Ugyanis csomókat okozhat pl. zsírcsomó, ciszta, elzáródott tejcsatorna vagy fibroadenoma is.

Zsírcsomó: a lipoma a testen szinte bárhol jelentkezhet, fájdalmatlan (de lehet fájdalmas is), a bőr alatt könnyen elmozdítható elváltozás. Általában kozmetikai problémát jelent, de ha növekedésnek indul, célszerű eltávolítani.

Ciszta: ebben az esetben legtöbbször nyomásérzékeny képletről van szó, mely igen változatos méretekben jelentkezhet. A ciszta folyadékkal teli elváltozás, mely gyakran hormonális változások hatására keletkezik. Olykor rosszindulatúvá válhat, így rendszeres ellenőrzést igényel. Legtöbbször a ciszta leszívását javasolja az orvos, ám sajnos kiújulásra hajlamos.

Fibroadenoma: a mell rostos kötőszövetének csomós burjánzása, ami inkább a fiatalabb korosztályra jellemző. Fájdalmatlan, tömött tapintású, könnyen elmozdítható és 5 centiméternél kisebb.

Külön kell taglalni a várandósság és a szoptatás során jelentkező csomókat. Ilyen esetben ugyanis nem csak a méh, hanem a mellek is változáson mennek keresztül. A megduzzadó emlők a tejmirigyek szoptatásra való felkészüléséből adódnak. Ilyenkor a mell csomóssá, nehézzé, duzzadttá válik. Amennyiben túl sok tej termelődik, vagy a babának vannak táplálkozási nehézségei, úgy igen fájdalmas, gyulladt csomók is kialakulhatnak, melyek eltömődött tejcsatornák.

A melleket szoptatás alatt is vizsgálni kell, panasz, gyanú esetén emlő Ultrahang is javasolt!

Szerencsére általában megszűnnek hidegvizes borogatásra, alapos mellszívásra, de legtöbbször, ahogy a „kereslet – kínálat” beáll, és a baba szoptatásában is rutint szerez az anyuka, az elváltozások megszűnnek. A beteg emlőt kevésbé választja a csecsemő, figyelmeztető jel lehet!

Fontos tudni, amennyiben a csomók gyulladtak, ráadásul hőemelkedés, láz is jelentkezik, úgy antibiotikumra van szükség. Ha tályog alakul ki, ez esetben műtéti beavatkozás indokolt.

Önvizsgálat: mire figyeljek?

Az önvizsgálat során ne csak a mellett vegyük górcső alá, hanem a hónalj területét is, hiszen a mellszövet kiterjedtebb, mint azt elsőre gondolnánk. Az is fontos, hogy menstruáció után is végezze a vizsgálatot- a menzesz előtt közvetlenül és alatt ugyanis a mell megduzzad, így lényegesen nehezebben lehet kitapintani az esetleges problémákat.

A vizsgálat során, ha egy csomó felett a bőr behúzódik, a mellből véres váladék távozik, és a bőrön ekcémaszerű kiütések jelennek meg, akkor mindenképpen sürgősen forduljunk szakorvoshoz. Érdekesség, hogy a rosszindulatú elváltozás rendszerint fájdalommentes, véletlenül fedezik fel, vagy szűrés alkalmával, de sajnos a nők körében az egyik leggyakoribb ráktípus. Jó hír azonban, hogy az idejében felismert mellrák akár 100%-ban gyógyítható!

Általánosságban elmondható, ha a csomó szabadon elmozdítható, erősen érzékeny, illetve a bimbó/mell nem váladékozik, a bőr pedig nem mutat elváltozást, akkor kisebb az esélye a rosszindulatú elváltozásnak, de nem is zárható ki! Természetesen biztosat ebben az esetben is csak szakember tud mondani, így bármilyen csomó esetén keresse fel kezelőorvosát, az emlők ultrahangos vizsgálata tanácsos!

Mikor van szükség ultrahangra, mammográfiára?

Az önvizsgálat mellett kiemelt jelentőségű a rendszeres szűrés! Ezt már kamaszkortól érdemes megkezdeni – ekkor még ultrahangos vizsgálattal, mivel a mellek mirigyállománya igen sűrű. Később, 40-45 év felett már Mammográfiai vizsgálattal ellenőrzik a mellszövetet, melyet kiegészíthet bizonyos tumormarkerek vizsgálata is.

Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni (Genetikai- BRCA 1/2 mutáció) magunkat, ha a családban rákbetegségek fordulnak elő (petefészek, emlő, vastagbél, méhtest), ha hormonkezelést kaptunk (pl. lombik program), illetve az olyan erőteljes hormonális változások alkalmával, mint amilyen a menopauza is. Amennyiben felmerül az emlődaganat gyanúja, úgy tanácsos a tumormarkerek ellenőrzése (emlő esetében CA 15-3, CA-549, MCA, áttétes emlőráknál TPS), ráadásul ezekkel később követhető is a folyamat. Az időben történő felismerés ugyanis lényegesen emeli a gyógyulás és a túlélés esélyét!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák: ezek a szűrővizsgálatok menthetik meg az életét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#ultrahang

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához