Ezeket látta már?

Daganat miatt műtik? Ezen a 3 tényezőn sok múlhat

operáció, műtét, kórház

Orvos mondja el, hogy a műtét előtti 4-6 hétben mit érdemes a betegnek tennie, hogy segítse a gyógyulását.

Ahogyan a maratoni futó is edz a versenyre, úgy egy sebészeti műtétre is fontos, hogy a beteg minél alaposabban felkészüljön. A páciens minél felkészültebben, minél jobb fizikai, tápláltsági és mentális állapotban várja a műtétet, annál inkább segítheti a gyorsabb felépülést és a szövődmények csökkentését is.

A beteg pszichés állapota és táplálkozása is sokat számít a műtét sikerességét illetően

A nagy műtétek végzése során a betegek az őket ért stressz miatt jelentős szövődménykockázatnak vannak kitéve. Az, hogy a páciens rossz hírt kap (daganata van, meg fogják operálni), az otthon biztonságából ismeretlen kórházi környezetbe kerül, lesz egy sebe, ami fájdalommal jár, és néhány napon keresztül nem ehet – ezek mind-mind stressztényezők, sorolja dr. Bánky Balázs, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa.

A prehabilitáció és ezzel együtt a műtétet megelőző 4-6 hetes felkészülési időszak szerepének fontossága néhány éve terjedt el Nyugat-Európában, illetve néhány észak-amerikai intézményben. A program azon alapul, hogy a korszerű műtéttechnikán túl az operáció kimenetele a beteg általános fizikai, tápláltsági és pszichés előkészítésével lényegesen javítható.

A beteg aktív résztvevője lesz a felkészülési időszaknak és a terápiás tervnek. Nem egy több hetes várakozási idő vár tehát rá a műtét előtt, hanem egy feladatokkal, rendszeres orvosi-, szakdolgozói kontrollal kiegészített felkészülési időszak. Ezáltal ő is tudatosan tesz az állapotának javulásáért és a minél gyorsabb felépülésért, ami reményeink szerint minden életminőségi mutatóban megnyilvánul majd

– részletezi dr. Fülöp András tanársegéd.

A pszichés tréning, a diéta és a mozgás kiemelt jelentőségű

Nagyon fontos része a prehabilitációnak az életmódváltás. A rendszeres és felügyelt mozgás, a diétás tanácsadás, relaxációs gyakorlatok, pszichés tréning, valamint olyan életmódbeli változtatások, mint a dohányzás vagy az alkohol elhagyása.

A prehabilitáció 3 fő pillérből áll:

  1. A fizikai felkészítés (edzés) részeként gyógytornászok segítségével a műtét szempontjából meghatározó izomcsoportokat erősítik, például hasi műtét előtt a légzőizmokat, emellett a beteg állóképességét is növelik napi rendszeres mozgás által.
  2. Ezt követi a táplálásterápia: előzetesen minden beteg részt vesz egy dietetikai állapotfelmérésen, elemzik a táplálkozási szokásait, testösszetételét, és célzottan dietetikai oktatást kap.
  3. A harmadik, talán legfontosabb programelem a pszichés támogatás: daganatos betegeknél különösen nagy jelentősége van felmérni a depresszió, szorongás mértékét, és pszichológus bevonásával szükség esetén lelkileg támogatni a pácienst.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Végstádiumú rák: ezek a jelölések jelzik a leleten

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: Rákgyógyítás
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához