Ezeket látta már?

Daganat műtétek robotsebészettel Magyarországon: gyorsabban gyógyulhatnak a betegek

daganat

Túl vannak a 100. robotsebészeti beavatkozáson az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakemberei.

A szerdai sajtótájékoztatón Polgár Csaba, az OOI főigazgatója elmondta, a január óta elvégzett több mint 100 beavatkozással mérföldkőhöz érkezett a két intézmény, a hétvégén érkezett robotsebészeti szimulátorral pedig elindulhat az oktatási, képzési program is.

A program keretében az első műtétet január 21-én végezték el, a projekt jövő februári zárására pedig 200-200, a Da Vinci X robottal elvégzett műtétet tűztek ki célul - tette hozzá.

Polgár Csaba szerint a program jól halad, intézményenként novemberig 75-75 robotasszisztált beavatkozásra kaptak társadalombiztosítási finanszírozást, és további 200-200 műtét befogadása lesz megoldott.

Gyorsabb, precízebb műtétek, gyorsabb felépülés

A robotasszisztált műtétek előnyeit ecsetelve Novák Zoltán, az OOI nőgyógyászati daganatsebészeti részlegének osztályvezető főorvosa elmondta, a sebész 4 robotkarral dolgozik, a beavatkozás így sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezetője hozzátette: a robottal végzett műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő.

Rákgyógyítás: áttörést hozhat a magyar fejlesztésű tumorellenes gyógyszer - olvasson tovább!

Az onkológiai beavatkozások közül 58-at az OOI-ben, 56-ot pedig a dél-pesti kórházban végeztek el, előbbinél nőgyógyászati - méhnyakrák-, méhtestdaganat-műtéteknél -, míg utóbbinál urológiai és veseműtéteknél használták a robotot.

Polgár Csaba hozzáfűzte: a Semmelweis Egyetemen is munkába állt egy hasonló robot, és a tervek szerint az év végére a három vidéki orvosegyetemen is lehetőség lesz robotasszisztált műtéteket végezni.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához