Ezeket látta már?

Hogyan csillapítható a daganatos betegség okozta fájdalom?

Daganat tumor fájdalomcsillapítás onkológia műtéti fájdalom

A daganatos betegség nem feltétlenül jár nagy fájdalommal, de ha mégis, akkor mindegyik csillapítható.

Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, hányféle fájdalom jelentkezhet, és milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek segíthetnek.

Daganatos betegként sem kell együtt élni a fájdalommal

A fájdalom – így az onkológiai jellegű fájdalmak is – az ember egész életét befolyásolja. Nem csak az alvást, az evést zavarja meg, a teljesítőképességet is rontja és az emberi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét, hiszen nem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, ha a fájdalom folyamatos frusztrációt jelent.

A daganatos betegeknek sem kell beletörődniük a fájdalomba, mert ha esetleg nem is tüntethető el teljesen, de minden esetben jelentősen csökkenthető – és ez nagyon komoly életminőség javulást jelenthet – hangsúlyozza Pádi doktornő.

Az onkológiai fájdalomcsillapítás azért is olyan összetett „műfaj”, mert a fájdalomnak ilyen esetekben számos forrása lehet. Nem csak maga a betegség járhat fájdalommal, de a kezelések és az esetleges mellékhatások is, ráadásul nagyon sok múlik az egyéni tolerancián és a körülményeken is.

Ilyen típusai lehetnek az onkológiai fájdalmaknak

Magából a daganatból eredő fájdalmak

  • Gerincvelői nyomás: amikor a tumor a gerinc felé terjeszkedik, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre. Ennek első tünete általában a hát- és a nyakfájdalom, előfordulhat zsibbadás, érzéketlenség is a végtagokban. Gyakran köhögéskor, tüsszentéskor fokozódik a kínzó érzés. Pádi doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen típusú fájdalom kezelését azért is kell minél előbb megkezdeni, hogy ne alakulhasson ki vizelet- vagy széklet inkontinencia, bénulás. A gerincvelői kompresszió általában sugárterápiával és szteroiddal kezelhető, illetve egyes esetekben műtéttel kell eltávolítani a gerincvelőt nyomó tumort. 
  • Csontfájdalom: ha a daganat a csontokra is áttérjed, megjelenhetnek a csontfájdalmak. Ilyenkor a cél a tumor kontroll alatt tartása és az érintett csontok védelme, sokszor sugárterápiával és bizonyos gyógyszerekkel, többnyire Biszfoszfonáttal. Csontfájdalom ugyanakkor gyógyszer-mellékhatásként is előfordulhat.

Kezelésből, műtétből eredő fájdalom

  • Műtéti fájdalom: a műtétek a daganatos betegségek gyakori megoldásai, és következtükben természetesen fájdalmak alakulnak ki, mint minden műtét esetében. Ezek az első napokban erőteljesebbek lehetnek, tehát erősebb fájdalomcsillapításra is lehet szükség, de idővel jelentősen enyhülnek.
  • Fantom fájdalom: a szokásos, műtét utáni fájdalmon kívül hosszú távon kialakulhatnak fantom fájdalmak is, amelyek a hiányzó testrészekben jelentkeznek. Bár úgy tűnhet, ezek az érzetek „csak fejben” léteznek, mégis foglalkozni kell velük, hiszen valós kellemetlenséget, kínzó érzést okozhatnak a páciensnek. A kezelésnek nincs egyetlen, bevált módja, éppúgy segíthetnek antidepresszánsok, mint fizikoterápiás módszerek vagy TENS kezelés.
  • Kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásai: a daganatos betegségek kezelésében használatos módszerek mellékhatásai nagyon komolyak lehetnek, és ha így van, feltétlenül kezelendők. Jelentkezhetnek például a perifériás neuropátiára utaló tünetek, amelyek a kemoterápia által kiváltott idegi sérülések miatt alakulhatnak ki, illetve esetleg olyan problémák okozhatják, mint egyes fertőzések vagy a cukorbetegség. Ilyen tünet a zsibbadás, az égő érzés, a fájdalom, a gyengeség, vagy bármilyen szokatlan érzés a karokban, kezekben, lábakban, lábfejekben.   
  • Szájnyálkahártya gyulladás: a kemoterápia következtében gyulladás, fekélyek jelenhetnek meg a szájban, amelyek fájdalommal járnak, és akadályozhatják az evést, az ivást, esetleg a beszédet is.
  • Sugárzás okozta gyulladások, sérülések: a sugárterápia okozhat az érintett területeken sérüléseket, külsőleg és egyes esetekben belsőleg is.
  • Bizonyos vizsgálatok is járhatnak fájdalommal, de ezek többnyire jól kezelhetők.

A fájdalom sokszor összetett kezelésekkel enyhíthető

"A daganatos fájdalmak kezelésénél mindig személyre szabottan kell meghatároznunk a célt. Törekedhetünk arra, hogy a mozgás könnyebb legyen, hogy zavartalan legyen az alvás, az evés, végső soron célunk lehet, hogy nyugalomban is tünetmentes legyen a páciens" - mondja dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

- Krónikus fájdalom esetén a kezelésnek is hosszan kell tartania, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell alkalmaznunk. Ez a fajta fájdalomenyhítés minden esetben alkalmazkodik az állapot változásához is, az éppen aktuális kezelésekhez, helyzethez. A páciensnek és a környezetének is érezni kell, hogy nincsenek egyedül, a fájdalom csillapítható, az életminőség javítható.

Forrás:

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/pain/facts-about-cancer-pain.html

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a teendő, ha gyanús, hogy a tüneteit daganat okozza? Az onkológus elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapítás

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához