Ezeket látta már?

Emlő önvizsgálat: lépésről lépésre...

2007.10.08. Módosítva: 2016.05.05.

A női mell egy életen át folyamatosan változik. A változás oka lehet az életkor, a menstruációs ciklus, terhesség, szoptatás, fogamzásgátló- és egyéb hormontartalmú tabletták szedése, a menopauza, vagy valamilyen fizikai sérülés, ütés. Mind az emlő mérete, mind alakja és a bőr rajzolata is megváltozhat. Mivel a legtöbb emlődaganatot a nők saját maguk fedezik fel, fontos, hogy Ön is megtanulja az önvizsgálatot, és rendszeresen végezze is azt. Így idővel egyre magabiztosabban felismeri majd azokat a legkisebb változásokat is, melyek mellei normál állapotától különböznek.

Emlő önvizsgálat lépésről-lépésre

Emlő önvizsgálat: lépésről lépésre...

Jelen kiadvány szerzői jogvédelem alatt áll. A bármely hordozón történő publikálás, utánközlés teljes joga a

The Oncology Group / CMPMedica USA nevű szervezetet

illeti az alábbi eredeti publikáció alapján: Breast Self-Examination Step-by-Step

A női mell egy életen át folyamatosan változik. A változás oka lehet az életkor, a menstruációs ciklus, terhesség, szoptatás, fogamzásgátló- és egyéb hormontartalmú tabletták szedése, a menopauza, vagy valamilyen fizikai sérülés, ütés. Mind az emlő mérete, mind alakja és a bőr rajzolata is megváltozhat.

Mivel a legtöbb emlődaganatot a nők saját maguk fedezik fel, fontos, hogy megtanulja az önvizsgálatot, és rendszeresen végezze is azt. Így idővel egyre magabiztosabban felismeri majd azokat a legkisebb változásokat is, melyek mellei normál állapotától különböznek.

Emlő önvizsgálat: lépésről lépésre...

Ha bármilyen elváltozást észlel, ne féljen felkeresni orvosát, s gondoljon arra, hogy a legtöbb emlőelváltozás jóindulatú. Fontos tudni, ha mégis rosszindulatú daganatról (emlőrákról) van szó, minél korábbi a felismerés és a kezelés, annál több gyógymód közül választhatunk, s annál nagyobb lesz esélyünk a teljes gyógyulásra.

Ezért nagyon fontos a korai felismerés. Legyen az emlő önvizsgálata mellei egészségének alapja, amit egy bizonyos kor után rendszeres mammográfiás vizsgálattal, illetve orvosi fizikális vizsgálatokkal is ki kell egészíteni.

Forrás: EgészségKalauz