Ezeket látta már?

Ez nem világos: fogamzásgátlás - apácáknak?

Egy, a Lancet című nagymúltú orvosi szaklapban megjelent tudományos cikk szerint a római katolikus apácák hatalmas árat fizetnek önmegtartóztató életmódjukért, a gyermektelenség ugyanis nagyban növeli az emlő-, petefészek- és méhdaganatok kialakulási esélyét.

Ez főként annak köszönhető, hogy a gyermektelen nők sokkal több menstruációs cikluson esnek át, ami növeli bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. Ugyanakkor több kutatási eredmény is arra enged következtetni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése csökkenti a petefészek- és méhdaganatok kialakulási esélyeit az emlőrákra való hajlam növelése nélkül.

Ez nem világos: fogamzásgátlás - apácáknak?

Ausztrál tudósok állítják, a vatikáni tiltás ellenére létezik egy VI. Pál pápa által írt dokumentum, a Humanae Vitae enciklika, amely alapján engedélyezni lehetne az apácák számára a fogamzásgátló szedését.

Dr. Kara Britt (Monash Egyetem, Melbourne) és Roger Short professzor (Melbourne Egyetem) így írnak a témával foglalkozó cikkükben:

"A katolikus egyház a fogamzásgátlás minden fajtáját tiltja, kivéve az önmegtartóztatást. Bár az 1968-ban íródott Humanae Vitae sehol nem említi az apácákat, azt írja, hogy "az egyház által nem tekinthető hitellenesnek semmiféle kezelési módszer, amivel szervi problémákat orvosolnak, még akkor sem, ha annak fogamzásgátló hatása van". Ha a katolikus egyház engedélyezné a fogamzásgátló tabletta szedését az apácáknak, azzal jelentősen csökkenthetővé válna a különböző rákos megbetegedések előfordulása."

A cikkből kiderül, hogy az apácák között sűrűbben előforduló emlődaganatokról már 1713-ban feljegyzést készített egy olasz orvos.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához