Ezek azok a hibák, amiket sokan elkövetünk emlő önvizsgálat közben

#mell önvizsgálat #mellrák #emlőrák #nőiegészségéve
2020.09.22.

Bár a nők többsége tisztában van a rendszeres emlő-önvizsgálat fontosságával, elenyésző azoknak a száma, akik tényleg tudják, hogyan és mikor kell azt elvégezni. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat!

A mellek önvizsgálata fontos tényező a jó- és rosszindulatú emlődaganatok korai felismerésében. A nők többsége tudja, hogy van ilyen módszer, és talán azzal is tisztában van, hogy a mellek „megtapogatása” az önvizsgálat kulcsmozzanata. Azonban elenyészően kevés azoknak a nőknek a száma, akik valóban rendszeresen elvégzik az emlő-önvizsgálatot, és még ritkább az, hogy tudják, milyen lépései vannak ennek, mit és hogyan kell vizsgálni. Lássuk, mely hibákat követjük el a leggyakrabban!

1. Akkor végezzük el a mell önvizsgálatát, amikor eszünkbe jut

Az emlő önvizsgálatánál rendkívül fontos, hogy rendszeresen (havonta), mindig ugyanabban az időben végezzük. A menstruációs ciklussal összefüggő hormonális változások a mellek méretére, teltségére, érzékenységére is hatással vannak, és csak akkor tudjuk összevetni a korábban tapasztaltakat az adott hónapban jellemzőkkel, ha a mellek ugyanabban az állapotban vannak. Könnyen előfordulhat, hogy amit egyik héten még duzzanatnak érezünk, a másikra egyszerűen elmúlik. Azért is lényeges, hogy mindig azonos időszakban végezzük a vizsgálatot, mert a menstruáció előtt a mellek általában érzékenyebbek, vagyis önkéntelenül is óvatosabbak vagyunk.

2. Nem végezzük rendszeresen az önvizsgálatot

Sokan úgy vélik, nincs szükség arra, hogy minden hónapban elvégezzük az emlők önvizsgálatát, vagy csak akkor kell figyelemmel kísérni az emlők állapotát, ha valamilyen furcsa tünetet veszünk észre magunkon. A mellek önvizsgálatának a célja azonban nem az emlődaganat diagnosztizálása, hanem a normális, egészséges mellek megismerése, az esetleges eltérések nyomon követése.

3. Nem szánunk elég időt az önvizsgálatra

Ahhoz, hogy az önvizsgálat kellően alapos legyen, 10-15 percre is szükség lehet. Néhány gyors mozdulattal, egy-két elnagyolt nyomkodással nem lehet felfedezni az esetleges eltéréseket.

4. Csak a mellekre koncentrálunk

Ideális esetben az emlő-önvizsgálat során nemcsak a melleket, hanem a mellbimbókat is ellenőrizzük, és kitérünk a hónalj és a mellkas területére is.

5. Csak csomókat keresünk

Az emlő minden elváltozásával érdemes foglalkozni, vagyis nem csupán a csomókkal. Meg kell figyelni a mellek aszimmetriáját, a méretbeli változásokat, a bőrön észrevehető eltéréseket, az elszíneződéseket, a mellbimbó változásait, vagy azt, hogy a mellbimbóból szivárog–e váladék.

6. Pánikba esünk, ha találunk valamilyen elváltozást

Az önvizsgálat nem diagnosztikai módszer, nem helyettesíti vagy váltja ki az orvosi vizsgálatot, bizonyos életkor felett pedig a mammográfiás szűréseket. Az önvizsgálat során talált elváltozásokat mindenképpen meg kell mutatni orvosnak, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, a mellen észrevehető eltérések nem kizárólag emlődaganatra utaló tünetek lehetnek, más betegségeket is jelezhetnek!

Olvasson tovább! Mi okozhatja a csomót a mellben?

Sok szakmai szervezet, többek között az ENSZ Egészségügyi Világszervezete sem javasolja az emlők rutinszerű önvizsgálatát, pontosabban a daganatos csomók felkutatására irányuló önvizsgálatot, mert az fokozhatja a mellráktól való félelmet, szorongást, és gyakran szükségtelen vizsgálatoknak teszi ki a nőket. A magas kockázatú csoportokba tartozó nőknek javasolt a rendszeres önvizsgálat, aki viszont az alacsonyabb kockázatú csoportba tartozik (pl. mert a közvetlen családtagjai között nem volt emlődaganat), azok számára a mellek normális, egészséges állapotának megismerése, az esetleges elváltozások korai felismerése a javasolt cél.

Egy török kutatásból kiderült, hogy hiába tudnak a nők az emlők önvizsgálatáról, alig nagyjából 5 százalékuk érzi úgy, hogy elég információval rendelkezik a módszerről. Még azok sem tudták pontosan meghatározni, hogyan kell elvégezni az önvizsgálatot, akik az egészségügyben dolgoztak, a megkérdezettek közül egyetlen résztvevő sem volt tisztában a megfelelő módszerrel. Ezek az adatok azért is elgondolkodtatóak, mert a nővérek és asszisztensek kulcsfontosságú szerepet játszanak az emlő-önvizsgálatra vonatkozó információk átadásában, a helyes módszer megtanításában.

Forrás: EgészségKalauz