Ezeket látta már?

Gégerák: ha ilyen helyen dolgozik, nagyobb rá az esélye

gégerák daganat  munkahely

Akadnak bizonyos tényezők, melyek megnövelhetek a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

A gégerák kialakulásának legnagyobb rizikófaktora a dohányzás, de a rendszeres alkoholfogyasztás is jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának esélyét. Ráadásul, a dohányosok és nagy ivók túlélési esélyei is rosszabbak, még akkor is, ha időben felfedezik náluk a daganatot. Vannak bizonyos tényezők, amik növelik a rák kialakulásának a kockázatát. Ezek egy részén (például a genetikai örökségünkön, a nemen vagy az életkoron) nem tudunk változtatni, mások viszont az életmóddal vannak összefüggésben. Vagyis, ha ezeken módosítunk, a rizikót is csökkenthetjük.

A gégerák kialakulásának gyakorisága

A felmérések szerint a gégerák közel négyszer olyan gyakori a férfiaknál, mint a nőknél, és a leggyakrabban az 50 és 70 év közötti korosztályt érinti. Néhány ritka, genetikai eredetű, összetett szindróma is sokszorosára növelheti a gégerák kialakulásának rizikóját. Ezek közé tartozik például az ún. Fanconi-anémia.

A gégerák kialakulásában a legnagyobb szerepet a dohányzás játssza. Minél hosszabb ideig dohányzik valaki, minél „erősebb” dohányos, annál nagyobb az esélye a gégerákra – a rizikó akár 20-szor akkora is lehet a nem dohányzókkal összehasonlítva! Sajnos, azoknak is nagyobb az esélye a betegségre, akik hosszú ideig dohányfüstnek voltak kitéve. A dohányzás mellett a másik súlyos rizikótényező az alkoholfogyasztás, és a két tényező össze is adódik.

Az egészségtelen táplálkozás is növelheti a daganatok kialakulásának rizikóját. Nagyobb a gégerák előfordulása azoknál, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt (elsősorban antioxidánsokban gazdag zöld leveles zöldséget) esznek, illetve, akik több feldolgozott élelmiszert, sóban gazdag ételt, vörös húsokat és zsírokat fogyasztanak.

Nem elhanyagolható a mérgező anyagoknak való kitettség mértéke sem: azok, akik a munkájuk miatt hosszú ideig kénytelenek festékek, vegyi anyagok között dolgozni, sokkal nagyobb eséllyel lesznek gégerákosok, mint akik ez a hatás nem érint. Nagyobb veszélyben lehetnek tehát a fém-, fa- vagy műanyag-feldolgozással foglalkozók.

Nagyjából 25 százalékkal nagyobb az esélye a gégerákra azoknak, akiknek korábban már volt fej-, nyak- szájüregi daganata vagy tüdőrákja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gégerák: milyen kezelési terápiák vannak?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához