Ezeket látta már?

Gyomorrák: gyors, agresszív és kortól független támad! Ezen múlik, hogy észreveszi-e

gyomorrák  gyors, agresszív Helicobacter pylori baktérium vizsgálat

A tünetek jelentkezésekor gyakran már áttétes betegségről beszélhetünk, s a betegek 90%-a menthetetlen.

A mesterséges intelligencia segíthet a diagnózis felállításában

Napjainkban a gyomorrák egy globális szinten növekvő tendenciát mutató betegség. Annak ellenére, hogy Európában és hazánkban csak az ötödik leggyakoribb daganatos halálozási ok, éves szinten, kortól függetlenül, 2500 magyar lakos életét ontja ki. Az egyik legfőbb kiváltó oka egy baktérium, amivel a hazai lakosság fele fertőzött, de a többségüknek ettől függetlenül sem kell megbetegedéstől tartania.

"Mint minden egészségügyi probléma esetében, úgy a gyomorrák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti a szűrés, valamint a tudatos életmód, így például a dohányzás, a tömény alkoholos italok, a vörös húsok, valamint a nehéz ételek kerülése" – hangsúlyozza Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

A gyomorrák az 1980-as évekig közel 4000 magyar halálát okozta évente. A daganat életkortól függetlenül támad, és annak ellenére, hogy napjainkban ez a szám csaknem a felére csökkent hazánkban, a betegség globális szinten még mindig növekvő tendenciát mutat.

Kiváltó okok: egy baktérium, mellyel a világ lakosságának közel fele fertőzött

A genetikai terheltség, valamint a stressz és a nem megfelelő étrend (nagyon fűszeres ételek, tömény szeszesitalok, dohányzás) nagyban hozzájárulhat a gyomorrák kialakulásához. Az egyik legfontosabb rizikófaktor azonban a Helicobacter pylori elnevezésű baktérium, mellyel a világ lakosságának közel fele fertőzött.

Ez a kórokozó – amely gyermekkorban a szülőkről vándorol át a gyermekekre – felelős a fekélyek, gyomor limfóma, illetve a krónikus gyomorhurut-betegségekért, továbbá ez okozza a gyomorgyulladást is, ami hosszútávon hozzájárul a gyomorrák kialakulásának veszélyéhez. Magyarországon a felnőtt népesség fele Helicobacter pylori fertőzött, azonban 85%-uk nem észlel tüneteket életük során. Jelentős különbség figyelhető meg azonban a harmadik világ országainál, ahol a populáció 80-90 százaléka hordozó. A Helicobacter pylori képes évtizedekig elélni a gyomorban, hiszen számos antibiotikumra rezisztens.

„Rövid távon a tudósok azt tapasztalták, hogyha kiirtják a gyomorból a Helicobacter pylorit, akkor szinte megszűnik a fekélybetegség és ezzel együtt a gyomorrák előfordulása is csökken” – mondta el Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

Gyors és gyilkos: hogyan derül ki, hogy baj van?

Prof. Dr. Madácsy László elmondása alapján a legnagyobb gond, hogy a betegség nem derül ki időben. Ázsiában, ahol magasabb az előfordulási gyakorisága, legkésőbb ötven éves kortól kezdve populáció szintű, gasztroszkópos szűrőprogramokat szerveznek. Ezeken a területeken éppen ezért volt nagy áttörés a mágneses gyomorkapszula endoszkópia: míg az ingyenes gyomortükrözésre a helyi lakosság csupán 50%-a megy el, a modern, alternatív vizsgálatra jelentősen többen. Ez az eljárás a Távol-Keleten másfél-két évente ismételhető, ugyanis egyes tanulmányok szerint ez az az időtartam, amíg akár a semmiből képes egy tumor kialakulni a gyomornyálkahártya mély rétegeiben.

„Magyarországon és Európában két irányelvet követünk. Ha valaki ötven év felett jelentkezik nálunk felhasi, refluxos, úgynevezett diszpepsziás panaszokkal - időnként feszítő gyomor, teltségérzet, szúró érzés a gyomorszájnál, puffadás, emésztés leállása, émelygés -, akkor endoszkópos kivizsgálás szükséges. Szövettant, biopsziát kell venni a felszínről és ezután lehet eldönteni, hogy kell-e a jövőben ellenőrizni gasztroszkóppal. Ötven éves kor alatt az endoszkópia azonban nem indokolt. Először egy Helicobacteri kilégzéstesztet, vagy széklettesztet végzünk. Amennyiben ez negatív, úgy gyomorfekély vagy refluxgyógyszeres kezelést alkalmazunk. Ha egyikre sem reagál a páciens, akkor szükséges a tükrözés, ugyanis az említett panaszok korai gyomorrákra is utalhatnak” – tette hozzá Prof. Dr. Madácsy László.

AI: hogyan segíthet egy betegségen, ami nem válogat?

A nyugati országokban a gyomorrák rendszeresen fiatalkorban, már súlyos állapotban jelentkezik. A diagnózis általában már a tünetek megjelenését követően történik: ekkor már áttétes (nyirokcsomó, máj) betegségről beszélhetünk, a betegek 90%-a már menthetetlen.

„Nagyon magas az öt éven belüli halálozás, valamint nagyon rossz prognózisú betegségről van szó, amely bármely életkorban megjelenhet. Az említett európai vizsgálati folyamatok miatt hazánkban szinte sosem veszik észre időben a betegséget, viszont a távolkeleti szűrőprogramokban ezt nagyon gyakran időben kiszűrik: kemoterápiás, sebészi beavatkozás nélkül, endoszkópos műtéttel, belülről el tudják távolítani — nyilatkozta Prof. Dr. Madácsy László, aki azt is hozzátette, hogy a korai gyomorráknak 70-80%-os a gyógyhajlama, azonban felismerése endoszkóppal és kapszulával is rendkívül bonyolult, ugyanis ez egy 3-5 mm nagyságú piros pötty a gyomor nyálkahártyáján.

„Nagyon nehéz különbséget tenni a felmaródás és a korai gyomorrák között, azonban a kapszula endoszkópia során a mesterséges intelligencia kijelöli azokat a területeket pirossal, ahol gyanítja, hogy eltérés van és javasolja a terület további kivizsgálását” – mondta el a Professzor.

A gyomorrák megelőzése érdekében javasolt a dohányzás és mediterrán diéta, tömény alkoholos italok, vörös húsok, valamint nehéz ételek kerülése. Ha a panaszok fennállnak, ajánlott egy Helicobacter kilégzési teszt elvégzése, valamint egy endoszkópia vizsgálat, amennyiben a családban már előfordult a betegség. A fiatalok részére, ha minimális tünetekkel is rendelkeznek és nem szeretnének tükrözést, célszerű egy kapszula endoszkópia vizsgálat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a fertőző baktérium sok savat és gyomorrákot okozhat - ezekre a jelekre figyeljen!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Helicobacter pylori

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához