Ezeket látta már?

Súlyos hormonzavart jelezhetnek ezek a hétköznapi panaszok

endokrin  daganat tünet fejfájás

A mellékveséből kiinduló feokromocitómát igen nehéz idejében diagnosztizálni, pedig fontos lenne, hiszen kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus vagy a stroke.

Magas vérnyomás, stressz, szívdobogásérzés - ezeket a tüneteket mindenki megtapasztalja élete során, ám van, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma (phaeochromocytoma) váltja ki. Prof. Dr. Goth Miklóst, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát, MTA doktorát kérdeztük a betegségről, tüneteiről és kezeléséről.

Ritka daganat a mellékvesében

A feokromocitóma (phaeochromocytoma) egy ritka, az esetek 90 %-ában jóindulatú, mintegy 10%-ban rosszindulatú daganat a mellékvesében. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin, dopamin (katekolaminok). Ezek kórosan fokozott mennyisége az alábbikában részletezett tüneteket okozzák.

Legtöbbször a pheochromocytoma csak az egyik mellékvesében alakul ki, a ritkán előforduló kétoldali előfordulás örökletes zavar gyanúját veti fel (ez esetben genetikai vizsgálat szükséges). Leggyakrabban a 20 és 50 év közötti embereknél fordul elő (ám bármely életkorban felléphet).

“Ezek a mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt (beleértve a “harcolj vagy menekülj” választ is). Ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül."

Tünetek és panaszok

Tünet Gyakoriság (%)

Szívdobogásérzés 85

Fejfájás 75

Verítékezés 65

Állandó magas vérnyomás 55

Rohamok alatt elsápadás 40

Emelkedett vércukor 40

Fáradtság 35

Magas vérnyomás rohamokban 30

Hányinger 30

Fogyás 30

Szorongás, pánikroham, ingerlékenység 30

Felálláskor vérnyomás esés 30

A tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

Ha a rohamokban jelentkező magas vérnyomás elsápadással és izzadással jár, a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

Nehéz felismerni

A problémát igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegségben is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a 24 órán át gyűjtött vizeletből a metanefrin és normetanefrin (a katekolaminok lebomlási termékei) meghatározása. A legfontosabb képalkotó eljárás a mellékvese CT.

Műtéttel kezelhető

A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, stroke, tüdőödéma, cukorbetegség - hívja fel a figyelmet prof. dr. Goth Miklós, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, MTA doktora. Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, melynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött. A műtét előtt két héten át speciális (alfa receptor blokkoló) gyógyszeres előkészítés szükséges, ennek elmaradása esetén mind a műtét során, mind a műtét befejezését követően életveszélyes állapot alakulhat ki! Amennyiben a daganat rosszindulatú, úgy tartós gyógyszeres, speciális izotóp/kemoterápiás kezelés indokolt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Álcázhatja magát a legagresszívebb melanoma típus - így ismerheti fel mégis!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mióma, a rejtőzködő daganat - ezt teheti ellene

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hormonzavar

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához