Ezeket látta már?

A fejfájás mellett nyaki merevséget is tapasztal? Ekkor forduljon orvoshoz

fejfájás nyaki merevség oka kezelése

Mikor kell igazán aggódni egy fejfájás miatt?

Bármennyire is gyakori és kellemetlen probléma a fejfájás, szerencsére csak ritkán kell aggódnunk amiatt, hogy valamilyen komolyabb – akár életveszélyes – betegség tünete.

A fejfájás betegség tünete is lehet

A legtöbb ember számára a fejfájás jól követhető mintát mutat: általában hasonló körülmények során jelentkezik, ugyanott és ugyanúgy fáj, és ugyanazokkal a módszerekkel lehet a leghatékonyabban enyhíteni. Természetesen fontos beszámolni ezekről a fejfájásokról az orvosunknak, de rendszerint nincs szükség sem komolyabb vizsgálatokra, sem pedig nagyon erős gyógyszerekre. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orvosi vizsgálat különösen fontos: akár azért, mert a szakember segítségével jelentős mértékben javíthatunk az életminőségünkön, akár azért, mert a fejfájás súlyosabb betegségre is utalhat!

Fejfájás: mikor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni?

  • Ha elmúltunk 50 évesek, korábban nem volt jellemző ránk a fejfájás, de az elmúlt hónapokban többször is tapasztaltuk.
  • Ha komolyabb változások, eltéréseket észlelünk a fejfájásaink mintázatában (pl. változik a fájdalom intenzitása, a fájdalom helye, az esetleges kísérő tünetek, vagy az, hogy milyen hatással van az állapotunkra a szokásos fájdalomcsillapítási módszer).
  • Ha a fejfájás különösen erős, szinte elviselhetetlen, vagy éppen folyamatosan egyre rosszabb, annak ellenére, hogy megpróbáltuk csillapítani.
  • Ha a fejfájás annyira intenzív, illetve olyan gyakran jelentkezik, hogy a hétköznapi tevékenységeinket is akadályozza.
  • Ha a fejfájást a kognitív képességekben, illetve a személyiségben bekövetkező változások kísérik.
  • Ha a fejfájás mellett jelentkező tünetek között találjuk a lázat, a nyaki merevséget, a zavarodottságot, a látászavarokat, a beszéd érthetetlenné, "kásássá" válását, az izomgyengeséget, a zsibbadást, az izomgörcsöket, az erős könnyezést, a szem bevérzését, kipirosodását vagy bedagadását, illetve a szemfájdalmakat, valamint a hányást.
  • Ha a fejfájás nagyon erős és hirtelen jelentkezik, akár néhány perc alatt alakul ki.
  • Ha a fejfájás annyira intenzív, hogy felébreszt az álmunkból.
  • Ha a fejfájás a fejet érő sérülés, ütés után jelentkezik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezekkel a hétköznapinak tűnő tünetekkel jelez az agydaganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához