Ezeket látta már?

Így igazodhat el könnyen a hazánkban elérhető szűrővizsgálatokban - videó

daganatos betegségek, szűrővizsgálatok, kezelés, diagnózis

Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott. Az azonban továbbra is mindenkinek a saját felelőssége maradt, hogy valóban foglalkozzon az egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel.

A daganatos betegségekre vonatkozó szűrővizsgálatok közel 100 éve az orvosi vizsgálatok részét képezik, ám régen csak a jól érzékelhető, látható elváltozásokat, kitapintható csomókat fedezhettek fel. Ez pedig nagyon gyakran az előrehaladott stádiumú betegségekre jellemző. Az elmúlt évtizedekben a tudomány fejlődésével egyre korábban sikerül diagnosztizálni a daganatos betegségeket, vagyis a kezelést is korábban meg tudják kezdeni, ennek köszönhetően pedig a túlélési arány is a sokszorosára nő.

A szűrővizsgálatok célja, hogy már azoknál is felfedezzék a daganatos betegségekre utaló jeleket, akik még nem mutatnak klinikai tüneteket. Minél korábban sikerül ugyanis diagnosztizálni a betegséget, annál könnyebb és kíméletesebb lehet annak kezelése, annál jobb esélye vannak az érintettnek a gyógyulásra, és természetesen a túlélésre is. Ez a szervezett, kampányszerű szűrővizsgálatok célja is.

A hazánkban elérhető szűrővizsgálatokról, azok céljáról, menetéről, folyamatairól Dr. Fábián Katalin (Vakcinainfó – Az orvos válaszol csoport orvos team) nyújt eligazítást videós előadásában.

A daganatos betegségek szűrése Magyarországon

Figyelem! Az újabb információk szerint a Hunchest program egyelőre leállt, illetve jelenleg az eredmények értékelése zajlik, a remények szerint azonban a program folytatódni fog.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához