Ezeket látta már?

Kiengedték a kórházból a vastagbélrákkal küzdő Pelét

pelé, vastagbél daganat, daganatos betegség, rák

A 81 éves egykori focistánál még augusztusban diagnosztizálták a daganatot.

Jobban van Pelé, ezért kiengedték a kórházból. Az egykori focista állapota jó és stabil – írta csütörtökön a G1 hírportál a Sao Pauló-i Albert Einstein kórház információira hivatkozva. Pelé legutóbb hétfő óta volt kórházban.

A legendás focistánál még tavaly augusztusban diagnosztizálták a vastagbélrákot. Szeptemberi műtétje után decemberben, majd idén februárban is kórházba került. Kemoterápiát is kapott.

Az elmúlt időszakban Pelé a közösségi médiában rendszeresen tájékoztatta követőit az egészségi állapotáról, valamint kommentálta a nagyvilág történéseit.

Pelé 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) alkalommal volt eredményes.

A vastagbélrák tünetei

Az elmúlt évtizedekben a vastag- és végbél daganatok (colorectalis) száma megtöbbszöröződött, mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú rákos elváltozás.

A vastag- és végbéldaganat korai állapotában lappangva, teljesen tünetmentesen növekszik. A daganat jelenlétére utalhat az, ha valakinek megváltoznak a székletürítési szokásai, élénk színű vagy sötétbarna véres székletet észlel, hasi panaszok, görcsök jelentkeznek, puffadás, étvágytalanság alakul ki.

Mit árul el a széklet színe? Kattintson!

Intő jel lehet a hirtelen fogyás, az alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis. Mivel a betegek egy része sokáig nem tulajdonít jelentőséget a panaszoknak, vagy mást sejt azok hátterében, viszonylag gyakori, hogy csak későn fordul orvoshoz, amikor már vészes fogyás, az általános állapot leromlása következik be. Ilyenkor a tumor rendszerint már annyira kiterjedt, hogy más szerveket is behálózott vagy áttéteket képezett.

Polip a vastagbélben: náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel - olvasson tovább!

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a vastag- és végbélrákok a jól szűrhető daganattípusok közé tartoznak. A szűréseket 40-50 éves kortól tanácsos elkezdeni, ám amennyiben a családban halmozott előfordulás jelentkezett vagy valamelyik felmenőnél fiatalabb korban fordult elő béldaganat, akkor a rendszeres szűrést akár már a húszas években is el lehet kezdeni.

Forrás: MTI