Ezeket látta már?

Megkezdődnek a leukémiavakcina klinikai kipróbálásai

Első alkalommal kezdődnek humán klinikai próbák a nemrégiben kidolgozott leukémiavakcinával - közölte hétfőn a brit The Telegraph.

A brit kutatók által kidolgozott eljárás a kemoterápia vagy csontvelő-átültetés utáni visszaesést akadályozhatja meg. Azt remélik, hogy a szervezet immunrendszerét a leukémia ellen aktiváló szer más ráktípusoknál is alkalmazható a későbbiekben.

Az első pácienseket ebben az évben kezelik kis méretű klinikai tanulmány keretében a londoni King's College-ban. A próba résztvevőinek akut mieloid leukémiája (AML) van, amely a betegség leggyakoribb típusa a felnőtteknél. Még agresszív kezelések után is a betegek mintegy felénél visszatér ez a ráktípus.

A vakcina nem feltétlenül a betegség megelőzésére készült, hanem azért, hogy a diagnosztizált páciensek immunrendszerét beprogramozza a rákos sejtek "levadászására" és elpusztítására. A vakcina hatására később az immunrendszer felismeri a leukémiasejteket, ha visszatérnek, így megelőzhető a betegség visszatérése.

A vakcinát úgy állítják elő, hogy a páciens véréből sejteket nyernek ki, majd laboratóriumban átalakítják: két olyan gént juttatnak be, amelyek segítenek azonosítani a leukémiát.

A leukémia a fehérvérsejtek és a csontvelő rákos megbetegedése, kezelése kemoterápiával vagy csontvelő-átültetéssel zajlik. A legutóbbi statisztikai adatok szerint a leukémiás páciensek több mint fele meghal a diagnózist követő öt éven belül.

A most kezdődő humán próbákat megelőzően a University College London munkatársai Ghulam Mufti vezetésével sikeres egérkísérleteket folytattak le, amelyek azt mutatták, hogy a vakcinálással emberi élettartamra átszámítva 25 évvel tudták meghosszabbítani a rákos állatok életét.

A kutatási eredményeket hamarosan közli a Journal of Cancer Immunology, Immunotherapy című szakfolyóirat.

Forrás: MTI