Ezeket látta már?

Agresszív daganattípus a mellben: ilyen különös tünetek jelzik a gyulladásos mellrákot

mellfájdalom gyulladásos emlőrák agresszív emlődaganat tünete

A gyulladásos mellrák az emlődaganatok ritka altípusa - egyedi tünetei vannak, a kezelése és a gyógyulási esélyei is eltérnek a többi emlődaganattól. Mit érdemes tudni róla?

A gyulladásos mellrák számos dologban különbözik a többi, emlőt érintő daganattípustól. A legfontosabb különbség talán az, hogy gyakran nem jár együtt kitapintható csomó kialakulásával és a mammográfiás vizsgálat sem mindig mutatja ki, éppen ezért a diagnosztizálása is nehezebb lehet.

Nemcsak azért veszélyes, mert sokszor túl későn állapítják meg, hanem azért is, mert sokkal agresszívabbnak tekinthető, gyorsabban növekszik, mint más daganatok, könnyebben képez áttéteket (a diagnózis idején minden harmadik esetnél már áttétek is vannak, ezért a kezelése is nehezebb), és jóval nagyobb a kiújulás esélye is. A gyulladásos mellrák többször érinti a fiatalabb korosztályt.

Milyen tünetekkel jár együtt a gyulladásos mellrák?

A gyulladásos emlődaganat tünetei meglehetősen gyorsan, általában 3-6 hónap alatt jelennek meg. Ritkábban jár együtt a mellben kitapintható csomóval, de a bőrt érintő tünetek jellemzőbbek lehetnek, mint más esetekben (a daganatos sejtek ugyanis a bőr alatti kötőszöveteket is megtámadhatják). A leggyakoribb tünetek

  • a mell bőrének megvastagodása, bedagadása
  • a mell bőrének kipirosodása (ez legalább a mell felületének egyharmadát érinti)
  • a bőr felszíne egyenetlen, "göröngyös", narancshéjra emlékeztető lesz
  • a mellbimbó befelé fordul vagy visszahúzódik
  • a két mell között szabad szemmel is jól látható méretbeli különbség alakul ki
  • az egyik mell melegebbnek és nehezebbnek, teltebbnek vagy keményebbnek érződik
  • az egyik mellet érintő fájdalom, viszketés vagy túlérzékenység

A tünetek csak az esetek 60-75 százalékában jelentkeznek. Természetesen, a gyulladásos mellrák diagnosztizálása szakember feladata, mert bizonyos tünetek (pl. a duzzanat, a fájdalom, a viszketés) mellgyulladásra is utalhatnak – ez utóbbi ráadásul sokkal gyakoribb, mint a gyulladásos emlődaganat.

Gyulladásos mellrák és mellgyulladás

A mellgyulladás legtöbbször 7-10 napon belül gyógyul, ezért, ha a tünetek ennél hosszabb időn keresztül megmaradnak, haladéktalanul keressük fel az orvosunkat! Szintén jó tudni, hogy a mellgyulladás a legtöbbször a várandós, illetve szoptató kismamákat érinti, ezért ha nem tartozunk ezekbe a csoportokba (vagy már beléptünk a változó korba), mégis tapasztaljuk a fenti tüneteket, késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz! Bár a gyulladásos mellrák ritka, a beteg állapota jóval gyorsabban romlik, mint más esetekben, és amennyiben a bőrtünetek is jelentkeznek, akkor már előrehaladottabb stádiumú daganatról beszélhetünk.

Hogyan kezelhető a gyulladásos mellrák?

A betegség kezelése során kemoterápiára, sugárterápiára, műtétre és hormonterápiára egyaránt szükség lehet. Ennek ellenére, az érintettek kilátásai általában rosszabbak, mint más emlődaganatos betegeknek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rák kimutatása vérből, vizeletből: ezek a laborértékek jelezhetik a tumort

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

emlődaganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához