Ezeket látta már?

Mellrák vakcina - így bizonyít az egyik legagresszívabb emlőrák típussal szemben

A mellrák megelőzésének leg hatékonyabb módja az ellenőrzés

Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok az emlőrák elleni első vakcinával. Kik kaphatják majd? Hogyan fog segíteni a betegeken? Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus és egészségügyi újságíró cikkéből kiderül.

Ígéretes fázisba léptek azok a kutatások, melyek célja az emlőrák egyik legagresszívabb típusának számító tripla negatív emlőrák elleni vakcina kifejlesztése. A klinikai tesztelés első fázisában olyan nők számára adják a vakcinát, akiknél nagy az esély arra, hogy betegségük a kezelést követően kiújul. A vakcina egy specifikus fehérjét megcélozva mozgósítja az immunendszert arra, hogy megálljt parancsoljon a tumorsejtek növekedésének. Hosszú még az út a mindennapi gyakorlatban alkalmazható vakcina forgalomba kerüléséig, az eddigi eredmények azonban bizakodásra adnak okot.

Emlőrák: a járvány alatt se halogasson a gyanús tünetekkel!

A klinikai kipróbálás stádiumába lépett vakcinát tripla negatív emlőrák ellen tervezik bevetni. A tripla negatív emlőrák az emlőrákok egyik legagresszívabb formája, mely általában fiatalabb korban jelentkezik, mint az emlőrák többi altípusa, és lefolyása is kedvezőtlenebb amiatt, hogy már a kisméretű daganatot is gyorsabb növekedés és korábbi áttétképzési hajlam jellemzi.

A tripla negatív daganatokról és kezelési lehetőségeikről

Egy daganatot akkor nevezünk tripla negatívnak, ha nem találhatók benne hormonreceptorok (ellentétben a hormonérzékeny daganatokkal), és nincs bennük jelen fokozottan a HER2 nevű fehérje sem (ellentétben a HER2-pozitív emlőrákokkal). A tripla negatív emlőrákok kezelésében az jelenti a nehézséget, hogy fenti sajátosságai miatt nem reagál a hormonterápiára (például tamoxifen adására), illetve célzott terápiás szerekre sem. Emiatt a kutatók új utakat kerestek e különösen agresszív emlőrákforma legyőzésére.

Miután az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) engedélyezte az új kísérleti vakcina klinikai kipróbálását, a Cleveland Clinic kutatói ez év októberében megkezdték vizsgálataikat a vakcina pontos dózisának meghatározására. Először 18 és 24 év közötti pácienseket vonnak majd be, akik mindannyian korai stádiumú tripla negatív emlőrák miatt részesültek kezelésben az elmúlt három éven belül. Bár orvosaik mindegyik résztvevőt daganatmentesnek minősítették, nagy náluk a daganat kiújulásának kockázata.

A vizsgálat vezetői három adagban alkalmazzák a vakcinát, minden dózis között 2-2 hét szünetet tartva. A résztvevőket szorosan nyomon követik egyrészt a mellékhatások korai felismerésére, másrészt az immunrendszer válaszának megfigyelésére. A 2022 szeptemberében lezárni tervezett vizsgálatba nagyobb számban szándékoznak bevonni jó egészségi állapotban lévő résztvevőket, amennyiben a most alkalmazott adagolás biztonságosnak és hatásosnak bizonyul.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó, radiológus és egészségügyi újságíró

mellrák, emlőrák, daganatos betegség, hormonterápia, vakcina

Forrás: Intima.hu