Ezeket látta már?

Minden második emlőrákműtét felesleges?

2014.03.25. Módosítva: 2015.11.04.

Feleslegesnek bizonyult minden második mellrákműtét, amelyet a rákot megelőző állapot, a DCIS (in situ ductalis carcinoma) diagnózisa miatt végeznek el Nagy-Britanniában - állapította meg egy átfogó brit kutatás.

A Glasgowban tartott Európai Mellrákkonferencián ismertetett kutatás azt vizsgálta, milyen kezelést kapnak azok a nők, akiknél DCIS-t diagnosztizáltak - adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása.

Minden második emlőrákműtét felesleges?

A DCIS esetében a mell tejcsatornáiban azonosítanak rákos sejteket. Kezelés nélkül a páciensek felénél valószínűleg mellrák alakul ki. Nagy-Britanniában évente mintegy ötezer nőnél állapítják meg az elváltozást.

A kutatók több mint nyolcezer esetet vizsgáltak meg, közülük körülbelül 2500 nőnek távolították el a mellét. Megállapították, hogy az esetek 49 százalékában a műtét vagy felesleges volt, vagy azért hajtották végre, mert a megelőző operáció sikertelen volt.

A tanulmány szerint az orvosok gyakran rosszul becsülik fel a betegség kiterjedtségét, ez pedig azt jelenti, hogy olyanoknak is eltávolítják a mellét, akinek nem kellett volna, miközben kisebb beavatkozást végeznek másoknál, akiken a nagy műtét segített volna.

A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy óriásiak a különbségek az egyes kórházak között, ezért nők ezreit kezelik tévesen.

(http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/10712653/Half-of-women-have-needless-operations-for-early-breast-cancer.html)

Forrás: MTI