Negatív tüdőrák-eredmény: dohányozzunk újra?

#Daganatos betegségek #diagnózis #dohányzásról leszokás #tüdőrák
2010.12.22. Módosítva: 2015.11.04.

A tüdőrákszűrés negatív eredménye engedélyt jelent a dohányzásra? Holland kutatók eredményei azt mutatják, hogy azok a férfiak, akiknek tüdőrákszűrése negatív lett, kevésbé hajlanak a dohányzásról való leszokásra, mint azok, akiké nem meggyőző vagy későbbi kontrollt igényel.

A korán felismert tüdőrákot műtéttel jó eséllyel lehet gyógyítani, ám a bizonytalan tünetek miatt a korai diagnózis ritka, általában már szétterjed a daganat, mire megállapítják a betegséget.

Világszerte 1,2 millió embert öl meg évente a tüdőrák. Ahhoz azonban, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozó dohányosokat szűrjék, igen komoly anyagi forrásokra van szükség, így a szűrés költséghatékonysága vitatott. Amerikai adatok szerint 300 dohányost kell leszűrni ahhoz, hogy egyet megmentsenek. Egy szűrés az Egyesült Államokban mintegy 300 dollárba (körülbelül 60 ezer forint) kerül.

A rotterdami Erasmus egyetemi orvosi központ kutatói Carlijn M. van der Aalst vezetésével egy korábbi tanulmány adatait elemezték. Eben a tüdőrákszűrés eredményeként háromféle válasz egyikét kapták meg a vizsgált páciensek: negatív, pozitív vagy meghatározatlan. Az utóbbi - bizonytalan - eredményt kapott pácienseket pár hónappal később újabb komputertomográfos (CT) vizsgálatra küldték.

A két évre kiterjedő követésben a holland kutatók úgy találták, hogy azok a férfiak, akiknek bizonytalan lett a teszteredménye, gyakrabban próbáltak leszokni a dohányzásról, mint azok, akik negatív leletet kaptak. A negatív eredményű csoportban a férfiak 9 százaléka, míg a meghatározatlan választ kapóknak 12 százaléka tartózkodott huzamosabb ideig a dohányzástól.

A tanulmányt a European Respiratory Journal című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Forrás: MTI